• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αρχεία για στρατιωτικά αεροσκάφη έκλεψαν οι χάκερς από τη Leonardo

Αρχεία για στρατιωτικά αεροσκάφη έκλεψαν οι χάκερς από τη Leonardo

Σχετικά πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι δύο άτομα, οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι στην εταιρεία Leonardo Aerospace η οποία είναι η βασική εταιρεία στρατιωτικού αεροπορικού υλικού της Ιταλίας, είχαν προβεί σε υποκλοπή αρχείων της εταιρείας και τα πώλησαν σε τρίτους εκτός Ιταλίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ένταλμα σύλληψης  που σχηματίστηκε κατά των δύο αυτών ατόμων, αναφέρει ότι τα δύο αυτά άτομα στόχευαν να υποκλέψουν πληροφορίες που αφορούσαν κυρίως το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος στο οποίο τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Γαλλία.

Αν και το πρόγραμμα αυτό δεν κατονομάζεται, μόνο ένα πρόγραμμα υπάρχει του μεγέθους αυτού και αφορά το Μ.Ε.Α nEUROn του οποίου η ανάπτυξη ξεκίνησε το 2012 και η Ελλάδα είναι μία εκ των χωρών που συμμετέχουν με την Ε.Α.Β. ως συμβαλλόμενο μέρος. Εκτός των αρχείων που αφορούσαν το nEUROn, οι ύποπτοι φέρονται να προώθησαν αρχεία τα οποία αφορούσαν την κατασκευή του μεταγωγικού αεροσκάφους C-27J και των αεροσκαφών ΑΤR τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτικές εργασίες, όσο και για στρατιωτικές, από την αστυνομία και την ιταλική ακτοφυλακή.

Η Leonardo διαβεβαίωσε ότι οι ύποπτοι δεν έχουν αποσπάσει από την εταιρεία, και προωθήσει προς τρίτους, αρχεία τα οποία αφορούν απόρρητα δεδομένα της εταιρείας για διάφορα προγράμματά της καθώς τέτοιου είδους αρχεία δεν φυλάσσονται στους υπολογιστές που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Pomigliano d’Arco κοντά στη Νάπολη.

Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει ότι οι δύο δράστες απέσπασαν από συνολικά 94 υπολογιστές της εταιρείας, οι 33 εκ των οποίων βρίσκονταν στο Pomigliano, συνολικά 10 Gb πληροφοριών με τον ένα δράστη που εργαζόταν στην εταιρεία ως τεχνικός, να έχει τοποθετήσει το απαραίτητο malware για την υποκλοπή των αρχείων ενώ ο άλλος κάλυπτε τα ίχνη της πράξης τους.Για τη Leonardo, η υπόθεση αποτελεί πλήγμα στο γόητρο που κατέχει η εταιρεία στον  κόσμο της αμυντικής βιομηχανίας και η διοίκησή της θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να διαφυλαχθεί το κύρος της εταιρείας προς τους συνεργάτες της και τους πελάτες της.