Αντίδραση της Γαλλίας για το μισό Αιγαίο στην Τουρκία

Έγινε χθες μεγάλη αναστάτωση στην Ελλάδα όσον αφορά χάρτη που δημοσίευσε το CESM το οποίο είναι το γαλλικό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης στον οποίο χάρτη το Κέντρο αυτό αναγνώριζε εμμέσως το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το ζήτημα κάλυψε το el.gr με άρθρο του εδώ: https://www.el.gr/ethnos/to-miso-aigaio-stin-toyrkia-arpagi-s/

Λόγο του εκνευρισμού καθώς επίσης και των αρνητικών εντυπώσεων που αυτό προκάλεσε εντός Ελλάδας κατά της Γαλλίας, η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα έσπευσε, πολύ άμεσα θα λέγαμε, να διευκρινίσει τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά το τουρκολιβυκό σύμφωνο με ανακοίνωσή της η οποία έχει ως εξής:

·          Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.

·         Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εδώ να αναφέρουμε τα εξής που αφορούν το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

·         Διαγράφει το δικαίωμα να κατέχουν ΑΟΖ μεγάλα και κατοικημένα νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος

·         Διαγράφει πλήρως από το χάρτη την ύπαρξη του Καστελόριζου

·         Αποκόπτει τη σύνδεση της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου

·         Επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα ως προς τις έρευνες στην περιοχή δυτικά της Ρόδου

Η Ελλάδα εκ των πραγμάτων δε μπορεί να δεχθεί την ύπαρξη του συμφώνου και η ακύρωσή του προϋποθέτει ή διεθνή δικαστήρια ή την υπαναχώρηση από αυτό ενός εκ των δύο μερών. Γι αυτό η νίκη του Χαφτάρ στη Λιβύη θα σημάνει και νίκη της Ελλάδας κατά της Τουρκίας στον τομέα αφού το Λιβυκό κοινοβούλιο που συνεργάζεται με το Χαφτάρ έχει κηρύξει παράνομο το σύμφωνο από την επόμενη μέρα ψήφισής του.

Η δε Ελλάδα έχει κινηθεί μεν για διπλωματική υποστήριξη αλλά δεν έχει καταθέσει μία επίσημη διακρατική συμφωνία με συντεταγμένες στον Ο.Η.Ε. για ανακήρυξη ΑΟΖ.

ΦΩΤΟ eurokinissi