• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στις πυρηνικές ασκήσεις της Γαλλίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στις πυρηνικές ασκήσεις της Γαλλίας

Η Γαλλία επιδιώκει με τη συνολική εξωτερική πολιτικής της το τελευταίο διάστημα να ενεργοποιήσει την Ευρώπη περισσότερο όσον αφορά την αμυντική της θωράκιση. Αυτό έχει να κάνει με ένα πλήθος εξωγενών αλλά και ενδογενών παραγόντων οι οποίοι ηχούν ανησυχητικά στα γαλλικά αυτιά τα τελευταία χρόνια.

Πρώτα από όλα, οι δυνάμεις των δυτικοευρωπαϊκών κρατών δεν είναι στα μεγέθη που ήταν μέχρι την κατάρρευση του συμφώνου της Βαρσοβίας. Η απουσία των χιλιάδων τεθωρακισμένων οχημάτων που θα ξεχύνονταν από τα ανατολικά μαζί με το σύνολο των αεροσκαφών της Σοβιετικής Ένωσης και λοιπών όπλων, έδωσαν το μήνυμα της μείωσης των οροφών των δυνάμεων της Δυτικής Ευρώπης. Η Γερμανία επιδόθηκε σε οικονομική βιομηχανία και πώλησε όπλα με το τσουβάλι σε τρίτες χώρες αδιαφορώντας για τις δικές της αμυντικές δυνάμεις. Κλασσικά στο μυαλό των Γερμανών, οι Πολωνοί θα είναι ο σάκος του ΒΟΧ ο οποίος θα αντιμετωπίσει τυχόν ρωσική έφοδο στην πλήρη ισχύ της.

Η Ιταλία διατήρησε το παραδοσιακά ισχυρό Ναυτικό της και μεγαλύτερος στρατιωτικά παίκτης αναδείχθηκε εύκολα η Γαλλία η οποία έχει πολλούς λόγους να διατηρεί συνολικά μεγαλύτερες δυνάμεις από τους υπόλοιπους. Οι υπερπόντιες γαλλικές κτίσεις καθώς επίσης και η έντονη ανάμιξη της Γαλλίας στη Μεσόγειο η οποία την αφορά περισσότερο από ότι οι βόρειες ακτές στις οποίες κυριαρχούν οι Άγγλοι, είναι και το επίκεντρο της Γαλλικής σχολής σκέψης η οποία θέλει τη Γαλλία ως τη βασική δύναμη στη Μεσόγειο με τα κοιτάσματά της υπό γαλλική εποπτεία, κυριαρχία ή εκμετάλλευση.

Η πολιτική που ακολουθούν οι Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια κατά την οποία έχει δοθεί χώρος στη Ρωσία και την Τουρκία να έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έχει σαν αποτέλεσμα να πλήττονται σταδιακά τα Γαλλικά συμφέροντα στις περιοχές αυτές.

Η απόφαση των Η.Π.Α. να απομακρύνουν τη μισή δύναμή τους από το γερμανικό έδαφος σήμανε στα μάτια των Γάλλων ότι η πυρηνική αποτροπή που συνιστούν οι Η.Π.Α. σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στα δυτικά, δεν έχει γερά θεμέλια.

Για το λόγο αυτό η Γαλλία ζητά από τους συνεταίρους της να συμμετάσχουν στις γαλλικές ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής που θα διεξαχθούν στη Γαλλία και φαίνεται στην παρακάτω εικόνα την οποία έφταιξε το International Institute for Strategic Studies με βάση πληροφορίες για την άσκηση που εξέδωσε το Γαλλικό Υπουργείο Αμύνης.

Στην άσκηση η Γαλλία είναι χωρισμένη σε μπλε και κόκκινους, τα μαχητικά των μπλε απογειώνονται ακολουθώντας πορεία που δεν είναι η άμεση με υποστήριξη από αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και εναέριου ανεφοδιασμού, προσέρχονται μαζικά από τα νότια για προσβολή από χαμηλό ύψος. Οι Γάλλοι θέλουν να εντάξουν και άλλες αεροπορικές δυνάμεις στις ασκήσεις τους έτσι ώστε να έχουν κοινή δύναμη αποτροπής αφού οι Η.Π.Α. απομακρύνονται και βυθίζονται στα δικά τους προβλήματα το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΙISS & Γαλλικό ΥΠΑΜ