• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αν μας χτυπήσουν εκεί τελειώσαμε: Η σημασία του ενεργειακού δικτύου

Αν μας χτυπήσουν εκεί τελειώσαμε: Η σημασία του ενεργειακού δικτύου

Το ενεργειακό δίκτυο αποτελείται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου/ φυσικού αερίου από τα εργοστάσια παραγωγής μέχρι τις γραμμές μεταφοράς τους σε όλη την επικράτεια καθώς και τις γραμμές που διασυνδέουν το δίκτυο με άλλες χώρες.

Ολοκληρωμένο ηλεκτρικό δίκτυο είναι εκείνο που παρέχει παραπάνω ισχύ από την τυπική ζήτηση της αγοράς με σταθερή τάση χωρίς διακυμάνσεις, υπερτάσεις, υποτάσεις κτλ ώστε οι πελάτες να μη χάσουν συσκευές και μηχανήματα λόγο αυτών. Σταθερό και επαρκές δίκτυο μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά ανεπηρέαστα χωρίς προβλήματα οπότε η σύγχρονη οικονομία μπορεί να έχει ένα σταθερό πυλώνα ανάπτυξης.

Η χρησιμοποίηση και άλλων μέσων παραγωγής όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τα αιολικά μπορούν να δώσουν ένα σημαντικό ποσό ενέργειας ως προς το συνολικό ποσοστό της παραγωγής μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης περισσότερων εργοστασίων. Πιο αποδοτικός τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει η χρήση πυρηνικών εργοστασίων για το σκοπό αυτό.

Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε τη συμβαίνει σε περίπτωση κατάρρευσης του ηλεκτρικού δικτύου. Σκεφτείτε απλά πώς σας φαίνεται όταν έχει συμβεί μία μικροδιακοπή στην περιοχή σας και υπάρχει σκοτάδι ενώ η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται καθώς εξαρτάται άμεσα από την ακατάπαυστη παροχή ενέργειας.

Το δίκτυο μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχει κυρίως για τη μεταφορά του κατευθείαν, χωρίς την εμπλοκή βυτιοφόρων που αυξάνει το κόστος, στα διυλιστήρια και τους σταθμούς αποθήκευσης ή επεξεργασίας, διανομής κτλ.

Το καλό και σταθερό δίκτυο δε φαίνεται μόνο κατά τη λειτουργία του αλλά και κατά το πόσο γρήγορα μπορούν να αποκατασταθούν οι βλάβες του και να διοχετευτεί ενέργεια μέσω παραπλήσιων κλάδων προς εκεί που δεν έχει.

Η φύλαξη των χώρων παραγωγής και η επιδιόρθωση των βλαβών της διανομής είναι καίρια για τη συνέχιση όλου του κύκλου εργασιών της κοινωνίας. Σε περίπτωση λοιπόν στρατιωτικής σύρραξης, η προστασία των σταθμών παραγωγής, τον κέντρων διανομής και μεταφοράς και των αγωγών είναι καίρια για τη βιομηχανική πρωτίστως παραγωγή και τη συνολική λειτουργία του κράτους ώστε να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις στο μέτωπο. Η Γερμανία το 1944 δεχόταν συνεχής βομβαρδισμούς αλλά τα γερμανικά συνεργεία επιδιόρθωσης δούλευαν πολύ αποδοτικά ώστε να συνεχίζεται η παραγωγή και να μη μειώνεται. Περιπτώσεις δολιοφθορών, δεν ξεχνάμε το πρόσφατο παράδειγμα όπου λαθρομετανάστες όδευαν προς το σταθμό παραγωγής ενέργειας του νησιού.

Φύλαξη λοιπόν, διαρκής παρακολούθηση και επιδιόρθωση οι βασικοί άξονες που συντηρούν την ομαλή λειτουργία ενός ενεργειακού δικτύου σε δύσκολες περιόδους.

ΦΩΤΟ eurokinissi