«Τα AWACS μας μπορούν να εντοπίζουν αεροσκάφη από εκατοντάδες χιλιόμετρα, μια κρίσιμη ικανότητα για την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Οάνα Λουνγκέσκου, σε μια ανακοίνωση.
Τα αεροσκάφη, υποστηριζόμενα από αεροπλάνα ανεφοδιασμού, θα έχουν την έδρα τους στο Οτοπένι, κοντά στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία, και θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις αεροπορικής επιτήρησης «αποκλειστικά πάνω από έδαφος της Συμμαχίας», επέμεινε. Η αποστολή προβλέπεται να διαρκέσει «αρκετές εβδομάδες», είπε.
Η πρώτη πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Το αεροσκάφος ανήκει στον στόλο 14 αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ με έδρα το Γκαϊλενκίρχεν, στη Γερμανία, και 180 στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ θα σταλούν στο Οτοπένι για τη συντήρηση και την προστασία του αεροπλάνου.
Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την άμυνα των χωρών της ανατολικής πτέρυγάς του με μονάδες εξοπλισμένες με βαρύ οπλισμό που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, επιπλέον αεροσκάφη επιτήρησης και ανεφοδιασμού απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
(ΑΠΕΜΠΕ – pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις ράγες στα Κάτω Πατήσια
- Θεσσαλονίκη: Καλάντα από … ρομπότ στην παιδοχειρουργική κλινική του Γ. Γεννηματάς
- Παραμονή Χριστουγέννων με «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» (upd)
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ









