«Δεκάδες drones τύπου Καράρ, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, εντάχθηκαν στην αντιαεροπορική άμυνα σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Αρκετά UAVs του τύπου αυτού επιδείχθηκαν χθες Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια τελετής με τηλεοπτική κάλυψη που οργανώθηκε σε στρατιωτική σχολή της Τεχεράνης.
Ο επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Αμπντουλραχίμ Μουσαβί, διαβεβαίωσε πως «οι εχθροί πλέον θα χρειαστεί να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους», καθώς ο ιρανικός στρατός «γίνεται ισχυρότερος».
Τα καταδιωκτικά drones Καράρ, μια πρώτη εκδοχή των οποίων είχε παρουσιαστεί το 2010, είναι εφοδιασμένα με πυραύλους που διαθέτουν αισθητήρα υπερύθρου ίχνους —σ.σ. με άλλα λόγια κατευθύνονται από τη θερμότητα των κινητήρων των στόχων, ανήκουν στην κατηγορία «Fox 2», στη δυτική ορολογία—, τύπου Ματζίντ, με δραστικό βεληνεκές οκτώ χιλιομέτρων, «κατασκευασμένους εξ ολοκλήρου στο Ιράν», διευκρίνισε το IRNA.
Πέρασαν «επιτυχώς» τις επιχειρησιακές δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια γυμνασίων που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον στρατηγό Μουσαβί.
Η ανάπτυξη του οπλοστασίου του Ιράν προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, ιδίως στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορούν την Τεχεράνη πως προμηθεύει με στόλους drones συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ιδίως τον στρατιωτικό βραχίονα του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά και τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Το Ιράν είχε αρχίσει να κατασκευάζει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ήδη από τα χρόνια του 1980, όταν ακόμα μαινόταν ο πόλεμος με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο αρχείου:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Λιμάνι Πειραιά: Κατασχέθηκαν πάνω από 38 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες – Δείτε βίντεο
- Ο Αντρέα Μποτσέλι στον Λευκό Οίκο: Έκανε… καντάδα στον Τραμπ λίγο πριν συναντήσει τον Ζελένσκι, vid
- Ισραηλινός όμηρος έφαγε σοκολάτα μετά από δύο χρόνια – Viral το βίντεο με την αντίδρασή του
- Μπορεί να μην υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, αλλά επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μόλις βρήκαν χρυσό μέσα σε αυτά
- Τι θα γίνει με τους Τόμαχοκ; Ο Τραμπ απάντησε μπροστά στον Ζελένσκι
- Προσλήψεις 150 ατόμων στο Πυροσβεστικό Σώμα
- Θεσσαλονίκη: Αθώοι ένορκος και μάρτυρας για φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση μέσα στα δικαστήρια
- Ο Τραμπ δεν απάντησε σε ερωτήσεις καθώς υποδεχόταν τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο
- O 6χρονος που σπάει τα ρεκόρ: Σε ένα μόλις λεπτό αναγνώρισε έργα των Μότσαρτ, Σοπέν, Βιβάλντι, vid
- Διευκρινίσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΒΟΑΚ