Πολωνία: Παρέλαβε τα πρώτα άρματα μάχης από τη Νότια Κορέα

Η Πολωνία παρέλαβε σήμερα τα πρώτα επιθετικά άρματα μάχης K2 και τα πρώτα χόβιτσερ νοτιοκορεατικής κατασκευής που παραδόθηκαν στο πλαίσιο των μαζικών παραγγελιών της Βαρσοβίας στη Σεούλ.

Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και συνορεύει με την Ουκρανία, αλλά και με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, επιτάχυνε τις αγορές όπλων. Οι εξοπλισμοί αυτοί “είναι απαραίτητοι προκειμένου να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επίθεση”, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, στη διάρκεια τελετής που οργανώθηκε στο λιμάνι Γκντίνια, στη βόρεια Πολωνία, όπου τα πρώτα άρματα μάχης και χόβιτσερ έφθασαν με πλοίο.

Τον Ιούλιο, η Πολωνία είχε υπογράψει μια συμφωνία-πλαίσιο με την κατασκευάστρια εταιρία των αρμάτων μάχης K2, την Hyundai Rotem, για συνολικά 1.000 άρματα, μεταξύ των οποίων η παραλλαγή K9PL, σε συμπαραγωγή με πολωνικές επιχειρήσεις. Μια πρώτη εκτελεστή συμφωνία αξίας 3,37 δισ. δολαρίων, αφορά την παράδοση 180 αρμάτων μάχης από το 2022 έως το 2025.

Μια δεύτερη συμφωνία-πλαίσιο που υπεγράφη από την Πολωνία με τη νοτιοκορεατική εταιρία Hanwha Defense προβλέπει την παράδοση 672 αυτοκινούμενων χόβιτσερ K9A1, μεταξύ των οποίων η παραλλαγή συμπαραγωγής K9PL. Η εκτελεστή συμφωνία αφορά 212 χόβιτσερ K9A1, που θα παραδοθούν από το 2022 μέχρι το 2026, αξίας 2,4 δισεκ. δολαρίων.

Η Πολωνία υπέγραψε επίσης συμβόλαιο για την αγορά 50 νοτιοκορεατικών μαχητικών αεροπλάνων FA-50 έναντι 2,3 δισ. δολαρίων και 288 συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων K239 Chunmoo. Μια πρώτη παράδοση 18 απ’ αυτούς τους εκτοξευτές πυραύλων, που θα μονταριστούν στο πολωνικό εργοστάσιο Jelcz, καθώς και τα πυρομαχικά τους, θα φθάσουν στην Πολωνία το 2023.

Στο πλαίσιο αυτής της αγοράς, πολλές παραγγελίες θα περάσουν σε πολωνικές εταιρίες κυρίως για οχήματα διοίκησης, τεχνικής υποστήριξης, μεταφοράς πυρομαχικών και τεχνικής διάθεσης.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η αγορά νοτιοκορεατικών συστημάτων δεν έχει καμία επίπτωση στην παραγγελία από την Πολωνία παρόμοιων αμερικανικών συστημάτων HIMARS που θα αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολωνία από το 2023.

Σύμφωνα με την ειδικευμένη ειδησεογραφική πύλη Defense News, στο σύνολό τους τα νοτιοκορεατικά συμβόλαια καθιστούν την Πολωνία τον πιο σημαντικό αγοραστή νοτιοκορεατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί