Με φόντο τον νέο, ακόμα πιο αυστηρό, νόμο για την επιστράτευση που «πέρασε» η ουκρανική Βουλή μόλις χθες, εντείνονται οι ανησυχίες για πλήρη δημογραφική κατάρρευση στην εμπόλεμη χώρα.
Εξάλλου ήδη η Ουκρανία από το 2022 και μετά (δεν προσμετρώνται τα επίσης εμπόλεμα για ορισμένες περιοχές χρόνια από το 2014 και μετά) έχασε πολλά εκατομμύρια πληθυσμού. Οι περισσότεροι μετανάστευσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη ή τη Ρωσία.
Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, το πρόσφατα διευρυμένο νομοσχέδιο για την επιστράτευση σε συνδυασμό με τα προϋπάρχοντα δημογραφικά προβλήματα της Ουκρανίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης κινδυνεύουν να εξαφανίσουν κυριολεκτικά μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών στο Κίεβο.
Η συνολική μελλοντική προοπτική εξαρτάται από το πόσοι άνδρες θα πεθαίνουν στο μέτωπο και πόσα εκατομμύρια γυναικών θα επιστρέψουν από την Ευρώπη όπου έχουν διαφύγει ως πρόσφυγες.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό μέσο:
«Οι υγιείς άνδρες κάτω των 30 ετών, η ραχοκοκαλιά των περισσότερων στρατιωτικών, αποτελούν μέρος της μικρότερης γενιάς στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια ρωσική επίθεση προσθέτοντας περισσότερα στρατεύματα ενάντια στον κίνδυνο εξολόθρευσης μιας ολόκληρης γενιάς.
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε το πολιτικά επώδυνο βήμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μειώνοντας την ηλικία επιστράτευσης στα 25 από τα 27.
Η απότομη μείωση του ποσοστού γεννήσεων της Ουκρανίας κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν είναι μοναδική. Παρόμοιες πτώσεις παρατηρήθηκαν σε πολλά μετασοβιετικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Αλλά η δημογραφική πρόκληση της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου είναι πολύ χειρότερη από αυτή της Ρωσίας.
Η απόφαση του Zelensky να επιστρατεύσει άνδρες από την ηλικία των 25 ετών κινδυνεύει να μειώσει περαιτέρω αυτή τη μικρή γενιά Ουκρανών.
Και πολλοί από τον περιορισμένο αριθμό ανδρών 25 και 26 ετών -περίπου 467.000, σύμφωνα με εκτίμηση της κυβέρνησης του 2022- υπηρετούν ήδη στον στρατό, ζουν σε κατεχόμενες περιοχές ή εκτός Ουκρανίας. Άλλοι έχουν θέσεις εργασίας ή αναπηρίες που τους απαλλάσσουν από τη στράτευση».
απεμπε-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στρατιώτες σπάνε τσιμεντόλιθους με το κεφάλι τους μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν – ΒΙΝΤΕΟ
- Επιμένει ο Τραμπ: «Η Κούβα έχει σειρά», vid
- Πελώρια αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού ενέκρινε το Ισραήλ
- Ρώσος προσπαθεί να μετρήσει την αρκούδα του με την…μεζούρα και δείτε πώς αντιδρά! ΒΙΝΤΕΟ
- Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί το Ισραήλ να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβαρδίζει την πρωτεύουσα του Ιράν
- Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στο Ισραήλ που χτυπήθηκε από το Ιράν: Φόβοι για διαρροή επικίνδυνων υλικών (BINTEO)
- Αλλαγή στάσης από το Ισραήλ για τον Πανάγιο Τάφο μετά τη διεθνή κατακραυγή
- Έπος: Πλήρωμα πλοίου της είπε συγχαρητήρια για τον αρραβώνα…πριν της γίνει πρόταση γάμου! vid
- Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού του WTI ξεπέρασε ξανά τα 100 δολάρια, αυτή του Brent περί τα 116









