Σε εξέλιξη βρίσκονται προετοιμασίες για τη γρήγορη μεταφορά επιπρόσθετων συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO Αλέξους Γκρίνκεβιτς, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις σφοδρότερες μέχρι σήμερα επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο αυτόν που έχει υπερβεί τα τρία χρόνια.
«Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους Γερμανούς για τη μεταφορά των Patriot», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν. «Η οδηγία που μου δόθηκε είναι να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και δεσμεύτηκε για την παροχή νέων πυραύλων κι άλλων όπλων στο Κίεβο.
Την Τρίτη δήλωσε ότι ορισμένοι πύραυλοι Patriot, προερχόμενοι από τη Γερμανία, βρίσκονται ήδη καθ’οδόν για την Ουκρανία.
Μια συνάντηση κρατών, τα οποία διαθέτουν συστήματα Patriot, και δωρητών για την Ουκρανία, που θα αποσκοπεί στην εξεύρεση επιπρόσθετων συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot για το Κίεβο και της οποίας θα προεδρεύσει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO, ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες στο πρακτορείο Reuters.
Η συνάντηση σε επίπεδο ειδικών αναμένεται να διεξαχθεί στο στρατιωτικό αρχηγείο SHAPE του NATO κοντά στην πόλη Μονς του Βελγίου, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
«Ο (Αμερικανός) υπουργός (Εξωτερικών) Μάρκο Ρούμπιο μίλησε μόνον για δυνατότητες που βρίσκονται στην Ευρώπη (οι οποίες) μπορούν να μεταφερθούν πιο γρήγορα από ό,τι κάτι που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής», επισήμανε ο Γκρίνκεβιτς.
«Ωστόσο η γραμμή παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τότε για να συμπληρώσει τις δυνατότητες που δωρίζουν άλλοι», σημείωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει αίσθηση του αριθμού των συστημάτων Patriot που θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν για παράδοση στο Κίεβο. «Πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν, θα κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε πάνω σε αυτό», συνέχισε.
Έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι απόφαση για την παροχή δύο αμερικανικής κατασκευής συστημάτων Patriot στο Κίεβο θα μπορούσε να ληφθεί εντός ημερών ή εβδομάδων.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-DPA POOL photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Καμπανάκι» της ΕΛ.ΑΣ. για απάτη μέσω SMS – Τι στέλνουν οι επιτήδειοι
- Μεγάλες καταστροφές στο Κιλκίς: Πλημμύρισαν πάνω από 10χιλ. στρέμματα γεωργικών εκτάσεων
- Νέα ενέργεια κατά του Χ και του Μασκ στην Ευρώπη – Τον καλούν για κατάθεση
- Βουλή- Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 27 Φεβρουαρίου η παράταση εργασιών της Επιτοπής
- Ζελένσκι: Η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα θα προσαρμόσει την προσέγγισή της μετά τη νυκτερινή ρωσική επίθεση
- «Μαύρες» μέρες περνάει ο ΠΟΥ: «Ζητιανεύει» 1 δις δολάρια μετά τις περικοπές του Τραμπ
- Νορβηγία: Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας στη χώρα, παρά τα σκάνδαλα
- Κρεμλίνο για «New START»: Ο κόσμος θα βρεθεί σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση
- Η διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στα κόκκινα δάνεια
- Αθώος δήλωσε στη δίκη του για βιασμούς ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ









