όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, επτά μήνες μετά την ανακατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν αυτού του θύλακα που τελούσε υπό τον έλεγχο των Αρμενίων επί τρεις δεκαετίες.
“Ναι, αυτό συμβαίνει πράγματι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες των αζερικών μέσων ενημέρωσης.
Το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν και αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από την Αρμενία αντιπαρατέθηκαν σε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που προκάλεσε 6.500 θανάτους.
Ο πόλεμος τελείωσε με βαριά ήττα των αρμενικών δυνάμεων, που αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν σημαντικά εδάφη. Η Ρωσία είχε αναπτύξει τότε μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης που αποτελείτο από 2.000 στρατιώτες προκειμένου να επιβλέψουν την τήρηση των όρων της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση των δυνάμεων των αυτονομιστών.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε νέα επίθεση-αστραπή και κατέλαβε ολόκληρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, χωρίς οι ρωσικές δυνάμεις να επέμβουν, βάζοντας τέλος σε τρεις δεκαετίες σύγκρουσης για τον έλεγχο του θύλακα.
Η Αρμενία είχε τότε καταδικάσει έντονα την απραξία της συμμάχου της Ρωσίας που θεωρείτο επί μακρόν και κατά παράδοση διαιτητής στον Καύκασο, και προσέγγισε τη Δύση.
Από τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία προσπάθησαν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο για την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης που θα διευθετούσε τις εδαφικές διαμάχες ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν, όμως καμία συγκεκριμένη πρόοδος δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες.
Το Μπακού διεκδικεί οκτώ χωριά που κατέχει η Αρμενία και τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου διά μέσου της αρμενικής περιοχής Σιουνίκ (νότια) προκειμένου να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με τον αζερικό θύλακα Ναχιτσεβάν, και στη συνέχεια με την Τουρκία, σύμμαχό της.
Από την πλευρά του, το Γερεβάν ζητεί τον θύλακα του Αρτσβασέν (Μπασκέντ στα αζερικά), που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και τελεί υπό τον έλεγχο του Μπακού από τα χρόνια του 1990, καθώς και τις ζώνες που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν τα τρία τελευταία χρόνια και βρίσκονται στο εσωτερικό των αρμενικών συνόρων.
(απεμπε – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
- Τότε θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα Μητσοτάκης-Ερντογάν
- Μετρό Νέας Υόρκη vs μετρό Μόσχας! Δείτε απλά το ΒΙΝΤΕΟ και θα καταλάβετε
- Black Rabbit: Το σκοτεινό δράμα με τους Jason Bateman και Jude Law είναι ο άξιος “διάδοχος” του Ozark
- Ο Τραμπ είπε πως διαφωνεί με τον Στάρμερ στο θέμα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους
- Συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα
- Σοκαριστικό ατύχημα σε τσίρκο: Ακροβάτισσα που χόρευε κρεμασμένη από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό,vid
- Αυτά που έλεγαν οι Γερμανοί στους Έλληνες, ετοιμάζονται να τα ζήσουν οι ίδιοι
- Χειροπέδες σε 67χρονο για εμπρησμό από πρόθεση σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής
Κύρια Θέματα

















