Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας έχει ενισχύσει την παρουσία του στην Μεσόγειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και επιδεικνύει μία «επιθετική στάση» δημιουργώντας «κίνδυνο επεισοδίου», προειδοποιεί ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας.
«Οι άμεσες συνέπειες στην ασφάλειά μας οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν εντοπισθεί στην θάλασσα και είναι ορατές με την εντυπωσιακή αύξηση της παρουσίας του ρωσικού στόλου στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, μετέδωσαν τα πρακτορεία AGI και Ansa.
«Τέτοιο επίπεδο» παρουσίας ρωσικών πλοίων «δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της ιταλικής Βουλής.
«Ο αυξημένος αριθμός ρωσικών πλοίων δεν συνιστά άμεση απειλή κατά του εθνικού εδάφους, αλλά αυξάνει την ένταση, και οι Ρώσοι έχουν επιθετική στάση. Υπάρχει κίνδυνος πιθανού επεισοδίου και αν γίνει αυτό δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ιταλό ναύαρχο, ο ρωσικός στόλος «έχει περάσει από την παρουσία ενός μικρού πλοίου υποστήριξης το 2015 στο λιμάνι της Ταρτούς (Συρία) στα δεκαπέντε πλοία και τρία υποβρύχια που είχαν αναπτυχθεί στην Μεσόγειο μέχρι εδώ και λίγες εβδομάδες».
«Η Μεσόγειος είναι μία ζώνη αναταράξεων, με συνεχή ανταγωνισμό ανάμεσα στα παράκτια κράτη για την πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους, και παράνομων δραστηριοτήτων, από το λαθρεμπόριο μέχρι στην διακίνηση ανθρώπων. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση», κατέληξε ο ναύαρχος Κρεντεντίνο.
Η Μεσόγειος αποτελεί στρατηγικής σημασίας περιοχή για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το 65% των ενεργειακών πόρων της Ευρωπαϊκης Ενωσης και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχονται από αυτήν την θαλάσσια ζώνη.
(ΑΠΕΜΠΕ – eurokinissi photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τα παραδοσιακά χειροποίητα κεραμικά που φτιάχνονται στην Ιαπωνία εντυπωσιάζουν, vid
- Πόσο καιρό διατηρούνται τα ψάρια στην κατάψυξη – Πώς να τα αποθηκεύσετε σωστά
- “Lover”: Πώς ένα μικρό χωριό στη Βρετανία κατάφερε να κάνει “χρυσές δουλειές” στις 14 Φεβρουαρίου
- Επιστήμονες στην Καλιφόρνια έπιασαν για πρώτη φορά τη σπάνια κόκκινη αλεπού της Σιέρα Νεβάδα – ΦΩΤΟ
- Παπαστεργίου: Η τεχνολογία και η ΤΝ μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα
- Τραμπ: Τα μέλη του “Συμβουλίου Ειρήνης” έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν πάνω από 5 δις δολάρια για τη Γάζα
- Χ. Δούκας: Το συνέδριο του Μαρτίου είναι η τελευταία ευκαιρία για επανεκκίνηση και λύτρωση του ΠΑΣΟΚ
- Αττική: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για βιασμό ανηλίκου – Κατηγορείται και ανήλικη για την υπόθεση
- Λήμνος: Υποχώρησε από την κακοκαιρία το οδόστρωμα στην παραλιακή οδό Αγίου Ιωάννη Κάσπακα
- Mε δημόσια δαπάνη η κηδεία της Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη









