Έβρος-Ε.Δ.: Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Αίσιος Οιωνός»

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Δένδια και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου διεξήχθη η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ - 23», στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος», κοντά στα Λάβαρα και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον ποταμό Εβρο.

Κ. Φλώρος: Διαπιστώσαμε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε:

«Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως και την αποτελεσματικότητα των Οπλικών Συστημάτων.

Η ακρίβεια και η φονική ισχύς των πυρών μας αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη του εξαιρετικού επαγγελματισμού και της εκπαίδευσης του προσωπικού μας. Διαπιστώσαμε σήμερα για ακόμα μία φορά όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

Και για μία ακόμη φορά το μήνυμα που στέλνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι είναι ξεκάθαρο. Μήνυμα αποφασιστικότητας, μήνυμα ισχυρής αποτροπής, μήνυμα απολύτου αφοσιώσεως στην αποστολή μας. Η διεξαγωγή της άσκησης ήταν απόλυτα επιτυχής καθώς δοκιμάστηκαν στην πράξη σύνθετα σενάρια της επιχειρησιακής μας σχεδιάσεως στην οποία έχουμε ενσωματώσει μεταξύ άλλων και τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι κατά την άσκηση πετύχαμε υψηλό επίπεδο ρεαλισμού όπως και άριστη διαλειτουργική συνεργία μεταξύ των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που συνιστά κύριο ζητούμενο των προσπαθειών μας. Γιατί μιλάμε ακριβώς για μία από αυτές τις πολυπαραγοντικές δράσεις της επιχειρησιακής μας εκπαιδεύσεως που πέραν όλων των άλλων διαδραματίζουν καίριο ρόλο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού ενώ ενισχύουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους.

Θέλω για όλους τους λόγους αυτούς να συγχαρώ θερμά όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την υψηλού επιπέδου άσκηση και να τους προτρέψω να ξεκινήσουν άμεσα τη σχεδίαση της επόμενης ώστε να την κάνουν ακόμη καλύτερη ακόμη πιο αποδοτική.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η πατρίδα μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να συνιστά ισχυρό παράγοντα στην περιοχή μας έχοντας κερδίσει επάξια το διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο του πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε εποχές μεγάλων κρίσεων ανακατατάξεων και πολέμων σκληρών και αβέβαιων.

Ο ρόλος αυτός που δεν μας έχει αποδοθεί τυχαία. Έχει αποκτηθεί με διαχρονική επιμονή και στόχευση και με διαρκή ενίσχυση των αμυντικών μας ενεργειών τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ιδρώσαμε και ισχυροποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με όλους τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας. Γεγονός εξάλλου που αποδεικνύεται από το ευρύτερο πλέγμα στρατιωτικών συνεργασιών με το σύνολο σχεδόν των βαλκανικών χωρών με σημαντικές χώρες στην ευρύτερη περιφέρεια μας, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος μας. Αλλά οπωσδήποτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να παράγουν το ύψιστο αγαθό, αυτό της ασφάλειας για τη χώρα μας συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Γιατί ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να προπαρασκευαζόμαστε προς πόλεμο ακριβώς γιατί θέλουμε και επιδιώκουμε την ειρήνη πέρα και πάνω από όλα. Σκοπός μας λοιπόν είναι η συνεχής και σκληρή εκπαίδευση μέσω δράσεων όπως αυτή παρακολουθούσαμε σήμερα και είμαι βέβαιος ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποθαρρύνει απόλυτα κάθε επίβουλο εναντίον της χώρας μας γιατί αντιλαμβάνεται εύκολα ότι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει αν επιλέξει να προχωρήσει σε οποιοδήποτε εγχείρημα, θα είναι δυσανάλογο σε σύγκριση με το κέρδος που προσδοκά.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και σε θέση να εξασφαλίσουν απολύτως εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 365 μέρες το χρόνο».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με τον υποθετικό εχθρό κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με προώθηση παράνομα εισερχόμενων προσώπων στη μεθόριο, μεθοριακά επεισόδια και συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Παράλληλα ο εχθρός προώθησε δυνάμεις πλησίον των συνόρων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες σημεία του ποταμού με χαμηλή στάθμη υδάτων εισχώρησαν στο ελληνικό έδαφος με την κάλυψη πυρών.

Η χώρα μας κήρυξε μέτρα επιστράτευσης και οι Μονάδες επάνδρωσαν τις τοποθεσίες άμυνας. Στην τελική φάση οι ελληνικές δυνάμεις απέκτησαν τακτικό πλεονέκτημα αντεπιτέθηκαν, κατέστρεψαν τις εχθρικές δυνάμεις και αποκατέστησαν το εθνικό έδαφος.

Ομάδα του ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) αφού καθοδηγήθηκε από στοιχείο JTAC προέβη σε σύλληψη σημαίνοντος προσώπου στα μετόπισθεν του εχθρού και μεταφορά του εκτός της Ζώνης Μάχης. Κατά τη διείσδυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ταχείας καταρρίχησης από Ε/Π CHINOOK και στην αποχώρηση από το στόχο χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ΑirTepμε χρήση εναέριας τακτικής πλατφόρμας που φέρεται από το ίδιο Ε/Π.

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Συνολικά συμμετείχαν:

Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, ως αμυνόμενη δύναμη της 3ηςΜ/Κ ΤΑΞ.

Συγκρότημα Ίλης της ΧΧΙ τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ως δύναμη αντεπίθεσης.

Αερομεταφερόμενος Λόχος Πεζικού της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού.

6 Πυροβολαρχίες Μέσου ΠΒ(105-107-117-129-140 Α/Κ ΜΜΠ-163 Α/Κ ΜΜΠ) και 1 ΒαρέοςΠΒ (162 Α/Κ ΜΒΠ).

Δρία Όλμων 4,2”

4 Επιθετικά Ελικόπτερα APACHE.

6 Ελικόπτερα αναγνωρίσεως KIOWAWARRIOR.

6 Μεταφορικά Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

4 Α/ΦF-16της ΠΑ.

Ομάδα του ΕΤΑ.

Καταδρομείς(ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).

Με την ολοκλήρωση της άσκησης το πλήρωμα του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης MARDER επέδωσε τη σημαία του Τακτικού Συγκροτήματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί