Αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ για την αγορά όπλων

Επί αρκετά χρόνια, το Ισραήλ αποτελεί το προστατευόμενο κράτος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν το ισραηλινό κράτος εμπράκτως σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, τεχνολογίας, επί στρατιωτικών ζητημάτων και της διπλωματίας.

Ο βασικότερος τομέας στον οποίο οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Ισραηλινούς δεν είναι άλλος από την παροχή της  λεγόμενης δωρεάν βοήθειας προς το Ισραήλ με την οποία οι Ισραηλινοί προμηθεύονται από τις ΗΠΑ διάφορα οπλικά συστήματα που χρειάζονται. Αν και το Ισραήλ είναι ένα κράτος με καλή οικονομία, βιομηχανία και τεχνολογία ενώ πλέον εξάγει και φυσικό αέριο, τα χρήματα δε θα επαρκούσαν για όλα τα προγράμματα  ανάπτυξης και εξοπλισμών που τρέχει  και μάλιστα σε υψηλής τεχνολογίας τομείς.

Το πακέτο της οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ για τη δεκαετία 2019-2028 ανέρχεται σε συνολικά 38 δις δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε 3.8 δις δολάρια ανά έτος. Αν σκεφτούμε ότι η προμήθεια των 18 Rafale από την Ελλάδα έφτασε τα 2,32 δις ευρώ, τότε γίνεται κατανοητό το πλήθος των συστημάτων και των προγραμμάτων που μπροούν να τρέξουν οι ισραηλινοί με αυτό τον όγκο χρημάτων από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τους Ισραηλινούς για να προμηθευτούν από τις ΗΠΑ:

·         Μία ακόμα ενισχυμένη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-35 A, ήτοι 25 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 50 F-35 A

·         Μία ενισχυμένη μοίρα της νέας έκδοσης των μαχητικών F-15 EX της Boeing με το πρώτο σκάφος της έκδοσης να εκτελεί την πρώτη του πτήση προ 2 εβδομάδων στις ΗΠΑ.  Τα αεροσκάφη προορίζονται για αντικατάσταση των παλαιότερων F-15 Α/Β

·         4 αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού KC-46 A τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα 707

·         12 ελικόπτερα CH-47 Chinook

·         12 ελικόπτερα V-22 Osprey για την αντικατάσταση των παλαιότερων CH-53

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.