• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ακύρωση προμήθειας συστημάτων Iron Dome για τις Η.Π.Α. από το Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακύρωση προμήθειας συστημάτων Iron Dome για τις Η.Π.Α. από το Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αμερικανικός στρατός εδώ και αρκετά χρόνια εξέταζε το ενδεχόμενο της προμήθειας του συστήματος Iron Dome για λογαριασμό του.

Αρχικά ο αμερικανικός στρατός αγόρασε δύο συστοιχίες του συστήματος οι οποίες αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν κανονικά στις Η.Π.Α. και έγιναν και οι απαραίτητες δοκιμές την περασμένη χρονιά στις Η.Π.Α. Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών προέβλεπε την πώληση των συστοιχιών ύψους 1 δις δολαρίων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα με τη διασύνδεση του συστήματος στο δίκτυο αεράμυνάς τους (αυτό για να καταλάβουν αρκετοί πόσο σημαντικό είναι τα συστήματα να κουμπώνουν μεταξύ τους και ότι δεν υπάρχει το μαγικό ραβδάκι που λύνει τέτοια ζητήματα), οπότε ζήτησαν από τους Ισραηλινούς τους πηγαίους κώδικες λειτουργίας του συστήματος για να το επιτύχουν πράγμα που οι Ισραηλινοί φυσικά αρνήθηκαν να κάνουν.

Από το 2011 και μετά οι Η.Π.Α. έχουν πληρώσει στο Ισραήλ κοντά 1,5 δις δολάρια για να κατασκευαστούν συστήματα Iron Dome αλλά το πρόγραμμα θα πάει για μετά το 2023 μέχρι να καταφέρουν να επιλύσουν το πρόβλημα διασύνδεσής τους.