• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ακόμα 3 Ιρανικά τάνκερ καταφθάνουν στη Βενεζουέλα με τις Η.Π.Α. να παρακολουθούν.

Ακόμα 3 Ιρανικά τάνκερ καταφθάνουν στη Βενεζουέλα με τις Η.Π.Α. να παρακολουθούν.

Το Ιράν στηρίζει έμπρακτα την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα όσον αφορά τον πετρελαϊκό τομέα αφού απέστειλε ακόμα 3 μεγάλα πετρελαιοφόρα τα οποία θα μεταφέρουν συνολικά 800.000 τόνους βενζίνης στη Βενεζουέλα.

Το πρώτο από τα πλοία, το ιρανικής σημαίας Forest, καταφθάνει σύντομα σε λιμάνι της Βενεζουέλας και ακολουθούν τις επόμενες μέρες ακόμα δύο πλοία, το Faxon και το Fortune, τα οποία και θα ολοκληρώσουν αυτή τη μεταφορά καυσίμων προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Βενεζουέλα, λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλλει κυρίως οι Η.Π.Α.,  αδυνατούν να παράξουν τα απαραίτητα ακόμα και για την εγχώρια αγορά, καύσιμα αφού δεν έχουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν τα διυλιστήριά τους και το προσωπικό να τα λειτουργήσουν αφού κανείς δεν τους πουλά τα απαραίτητα ανταλλακτικά και σημαντικοί μηχανικοί που έτρεχαν τις εγκαταστάσεις, έχουν αποχωρήσει από τη χώρα.

Το Ιράν, στο πρόσωπο της βενεζουέλας, βρήκε την ευακιρία που ζητούσε για να δείξει παγκοσμίως ότι αμφισβητεί το καθεστώς των Η.Π.Α. και ότι παρά τις κυρώσεις, τα Ιρανικά πλοία μπορούν να μεταβούν παντού στον πλανήτη με το πολύτιμο φορτίο τους.

Το περασμένο διάστημα, οι Η.Π.Α. είχαν προχωρήσει σε κατάσχεση πλοίων τα οποία έσπαγαν το εμπάργκο στη Βενεζουέλα μεταφέροντας πετρέλαιο της Βενεζουέλας είτε μεταφέροντας καύσιμα προς αυτή και τα οποία δεν είχαν υψωμένες ιρανικές σημαίες. Οι Η.Π.Α. επιβάλλουν κυρώσεις σε κάθε καπετάνιο ο οποίος πλέει το πλοίο του προς τη Βενεζουέλα, με αυτές να αφορούν τα περιουσιακά του στοιχεία στις Η.Π.Α. και σε συνεργαζόμενα κράτη ενώ εγγράφεται σε “μαύρη λίστα”.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές από το Ιράν, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναχωρήσει από τη Βενεζουέλα είναι ιρανικό σούπερ-τάνκερ το οποίο θα μεταφέρει συνολικά 1.9 εκ βαρέλια πετρελαίου στο Ιράν για να τα επεξεργαστεί η Ιρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου.