Υπέρ της παράδοσης του F-35 στην Τουρκία τάσσεται ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis προειδοποίησε το Κογκρέσο για την αποφυγή της τιμωρίας της Τουρκίας εξαιτίας των σχεδίων της να αγοράσει ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα κόβοντας τις μεταφορές του αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin Corp.

 

«Αυτή τη στιγμή, αντιτίθεμαι στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το F-35», γράφει ο Mattis σε μια προηγούμενη επιστολή που δεν αποκαλύφθηκε αυτό το μήνα στους νομοθέτες που διαπραγματεύονται φορολογικά 2019 αμυντικά νομοσχέδια. Είπε ότι μια ακύρωση της παράδοσης των αεροσκαφών κινδυνεύει να προκαλέσει μια διεθνή «διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού» που θα οδηγούσε στην αύξηση του κόστους και θα καθυστερούσε τις παραδόσεις του μαχητικού.

Οι εκδόσεις της αμυντικής πολιτικής και των αμυντικών δαπανών της γερουσίας θα έθεταν σε κίνδυνο τις πωλήσεις του F-35 για να τιμωρήσουν την Τουρκία, ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, για την προσπάθεια της να αγοράσει το προηγμένο σύστημα S-400 της Ρωσίας και για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Ο Mattis υπενθύμισε στους νομοθέτες ότι η Τουρκία είναι ένας από τους αρχικούς οκτώ διεθνείς εταίρους του F-35, ο οποίος εξαρτάται από τις διεθνείς πωλήσεις και τις πωλήσεις των ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει επενδύσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στη φάση ανάπτυξης του αεροσκάφους.

Υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 100 F-35, αποτελώντας μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία τους κορυφαίους διεθνείς πελάτες. Τουλάχιστον 10 τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν εξαρτήματα και τμήματα, όπως οθόνες του πιλοτηρίου, για άλλους συνεργάτες, σύμφωνα με την Lockheed Martin.

«Εάν η τουρκική εφοδιαστική αλυσίδα αναστατώθηκε σήμερα, θα οδηγούσε σε διακοπή της παραγωγής αεροσκαφών, καθυστερώντας την παράδοση 50-75 αεριωθούμενων αεροπλάνων και θα χρειαζόταν περίπου 18-24 μήνες για την επανέκδοση εξαρτημάτων» από τις τουρκικές εταιρείες, γράφει ο Mattis στις 7 Ιουλίου στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών Mac Thornberry. Παρόμοια επιστολή απεστάλη στην ομάδα των ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας.

Ο Mattis έγραψε ότι κατανοεί και συμφωνεί «με τις ανησυχίες του Κογκρέσου για την αυταρχική στροφή της Τουρκίας και την επίδρασή αυτής της στροφής στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», συμπεριλαμβανομένης της κράτησης του Brunson, έγραψε ο Mattis. «Η κυβέρνηση πιέζει την Τουρκία σε αυτά τα θέματα καθώς και την πιθανή απόκτηση του S-400.»

(onalert)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu