Τουρκικά drones ΚΑΙ στην Υεμένη

Τουρκικά drones είχαν κάνει την εμφάνισή τους προ μηνών στο θέατρο της Υεμένης επιχειρούμενα από την πλευρά των δυνάμεων των Hadi οι οποίοι μάχονται κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη από το 2015 που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη χώρα.

Στον πόλεμο αυτό όμως έχουν παρεισφρήσει και  εξτρεμιστικές ομάδες της Al Queda και του ISIS οι οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους  κάποιες εκτάσεις της Υεμένης στο Ανατολικό τμήμα της χώρας και άλλες περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Southern Military Council (STC) το οποίο υποστηρίζεται από τα Η.Α.Ε. και ελέγχει εκτεταμένες περιοχές του νότου της χώρας.

Οι δυνάμεις των Hadi επιχείρησαν να ανακόψουν προ ημερών επιθέσεις των δυνάμεων της STC εναντίων θέσεων των Hadi στην περιοχή του Abyan οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 40 στρατιωτών των Hadi , και για το λόγο αυτό παρέταξαν στο πεδίο τα τουρκικά drones.

Τα τουρκικά drones αναπτύχθηκαν στην Υεμένη ακι ξεκίνησαν περισσότερες εξόδους κατά των αντιπάλων των Hadi όταν ο ηγέτης του κόμματος Islah, Mohammad Al Yabounni μετέβει στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο διάστημα όπου έθεσε επί τον Τούρκων τη θέλησή του η Τουρκία να παράσχει βοήθεια για την καταστροφή των αντιπάλων του.

Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δεν έχασαν ευκαιρία και απέστειλαν τα drones τα οποία μετά την τελευταία επίσκεψη Yabounni στην Πόλη, πραγματοποίησαν περισσότερες εξόδους κατά των STC και της Al Queda που δρουν στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η Τουρκία φαίνεται ότι βρήκε ευκαιρία να υποστηρίξει έναν ακόμα πόλεμο με τα drone της , συμβάλλοντας στη διαφήμισή τους αλλά και σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την εμπλοκή των Η.Α.Ε. στην Υεμένη όπου τα Εμιράτα έχουν επενδύσει αρκετά στις πολιτοφυλακές της STC.Το επόμενο διάστημα θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη σύγκρουση για να δούμε το μέγεθος της εμπλοκής των τουρκικών drones και το αν θα μεταφερθούν στην Υεμένη και μεγαλύτερα drones από τα όσα ήδη επιχειρούν με τις δυνάμεις των Hadi. Αν και δεν φαίνεται ακόμα να χρησιμοποιούνται κατά των Χούθι, οι Χούθι έχουν μία τυπική αντιαεροπορική άμυνα η οποία έχει πετύχει την κατάρριψη πάρα πολλών drones από το 2015 και μετά καθώς επίσης και μαχητικών αεροσκαφών κυρίως με ιρανικής προέλευσης συστήματα και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τα τουρκικά drones και κατά αυτών των συστημάτων.