Το τουρκικό drone kargu στην Συρία και την Λιβύη (ΒΙΝΤΕΟ)

drone kargu

Οι Τούρκοι συνεχίζουν την προώθηση των drone τους αυτή τη φορά με το να παρατάξουν εκατοντάδες drone τύπου Kargu στη Συρία και τη Λιβύη.

Πρόκειται για drone Καμικάζι, δηλαδή, τα συγκεκριμένα drone αυτά με την ονομασία Kargu2 μπορούν να πετάξουν σε απόσταση μέχρι 30 χλμ και αν είναι ορατά από το χειριστή μέχρι τα 10 χλμ ενώ η μέγιστη ταχύτητά τους είναι τα 145 χλμ/ω.  Το 15 κιλών drone μπορεί να φέρει κεφαλή είτε θραυσματική, είτε εκρηκτική, είτε θερμοβαρική. Το drone μπορεί να κινείται είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεχειρισμού από το σταθμό ελέγχου του χειριστή.

Η φιλοσοφία πίσω από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου drone είναι να μπορεί κάτι λιγότερο ορατό να προσεγγίζει στόχους ευκαιρίας και αν τους διαλύει από την οροφή. Υποτίθεται ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να αντέχει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και να δρα σε κορεσμένο περιβάλλον αλλά ακόμα δεν το έχουμε δει σε δράση στη Συρία και τη Λιβύη παρά μόνο σε επιχειρήσεις κατά Κούρδων εντός Τουρκίας.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί μία διάχυτη αισιοδοξία ότι τα UAV που αναπτύσσουν θα καταβάλουν από μόνα τους όλους τους αντιπάλους της Τουρκίας χωρίς να χρειαστεί να εμπλέξουν την αεροπορία τους. Από επιτήρηση μέχρι προσβολή στόχων, τα UAV τους θα δρουν ανενόχλητα. Για τα πεδία μαχών που έχουν συμμετάσχει είναι μια χαρά ενάντια σε αντιπάλους που δεν έχουν τα μέσα να ανταπεξέλθουν. Όταν όμως τα τουρκικά drone  βρέθηκαν μέσα σε πιο πυκνή αεράμυνα με ηλεκτρονικές παρεμβολές όπως αυτή που έστησε ο Συριακός Στρατός στην Ιντλίμπ, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά.

Το 8% του συνολικού αριθμού των ANKA-S καταρρίφθηκε μαζί με μερικά Bayraktar και κάποια μικρότερα drone και όλα αυτά μέσα σε 2 μέρες. Αυτό σίγουρα θορύβησε τους Τούρκους οι οποίοι όμως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν την επένδυση στην τεχνολογία αυτή και να αναμένουν τη βελτίωσή της με το πέρασμα του χρόνου. Λοιπές τουρκικές απειλές και προπαγάνδες ότι θα γεμίσουν το Αιγαίο και θα μας διαλύσουν μόνο με αυτά είναι το λιγότερο αστείες. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε άριστα τι έχει ο αντίπαλος και τι μπορεί να καταφέρει με όσα έχει.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •