Το νέο radar των αγγλικών Typhoon ECRS Mk2 (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΒΑΕ Systems σε συνεργασία με τη Leonardo αναπτύσσουν το νέο ραντάρ με το οποίο θα εξοπλιστούν τα Eurofighter Typhoon της  RAF τα επόμενα χρόνια. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για ένα νέο ραντάρ το οποίο θα έχει πολλαπλές λειτουργίες με έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τις ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Το συμβόλαιο ύψους 317 εκ. λιρών θα αποδώσει τουλάχιστον 600 νέες θέσεις εργασίας  στην Αγγλία και τη Σκωτία για εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανικούς οι οποίοι θα απασχοληθούν με την ανάπτυξη του νέου συστήματος.

Το νέο ραντάρ τεχνολογίας AESA με μεγαλύτερη ισχύ, γρηγορότερη αποκάλυψη στόχων, μεγαλύτερη εμβέλεια, καλύτερη ιχνηλάτηση και δυνατότητα εμπλοκής πολλών στόχων ταυτόχρονα θα ανήκει στην κατηγορία των ραντάρ υψηλών δυνατοτήτων. Όλο το σύστημα μετάδοσης πληροφοριών του ραντάρ θα είναι πολύ καλύτερο από παλαιότερα ραντάρ με τον επεξεργαστή να μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερες ταχύτητες στη μετάδοση και μεταφορά δεδομένων μέσω πολλαπλών καναλιών.

Η δυνατότητα του ραντάρ να στρέφεται εκεί που θέλει ο χρήστης, του δίνει σαφή πλεονεκτήματα εν συγκρίσει με τα παλαιότερα σταθερά ραντάρ με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση του πεδίου σάρωσης κατά 50% και ικανότητα ηλεκτρονικής επίθεσης προς τον αντίπαλο με τη μέγιστη δυνατή ισχύ.

Μαζί με τα παραπάνω, η αυξημένη εμβέλεια καθοδήγησης πυραύλων καθώς επίσης και η δυνατότητα να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές  αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, ηλεκτρονικές επιθέσεις και γενικά αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, θα καταστήσουν το σύστημα ένα από τα καλύτερα στον τομέα. Οι Άγγλοι υποστηρίζουν ότι θα είναι το καλύτερο στον τομέα, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα APG 83  που εξοπλίζει τα F-35 και το RBE 2 των Rafale.

Το νέο υπό ανάπτυξη ραντάρ θα είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των Typhoon ενώ η σχεδίασή του θα του επιτρέψει να ενταχθεί πολύ εύκολα στο μαχητικό 6ης γενιάς που αναπτύσσει η Αγγλία, το Tempest.

ΦΩΤΟ: BAE Systems-Leonardo