Τα ΗΑΕ «έκλεισαν» το deal με τις ΗΠΑ για τα stealth μαχητικά F-35

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τη «χρυσή συμφωνία» με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 50 stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 Lightning, αλλά και για 18 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου MQ-9 Reaper.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το εκτιμώμενο κόστος της συμφωνίας είναι περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χώρα αναζητούσε απεγνωσμένα F-35 από τις ΗΠΑ και η απόφαση ελήφθη αφού εξέτασε τη θέση του Ισραήλ επί του θέματος, το οποίο στο παρελθόν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του αναφορικά με τη συμφωνία αυτή.

Τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 θα αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνολικού ποσού στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Επίσης στη συμφωνία περιλαμβάνονται και οι πύραυλοι αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα περίφημα drones τύπου Reaper αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας σε έκθεση του ανακοίνωσε ότι τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 πετάει με περισσότερα από 800 καταγεγραμμένα προβλήματα και ελλείψεις σε τομείς όπως στο λογισμικό και σε άλλα ψηφιακά συστήματα που διαθέτει, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα προβλήματα, ωστόσο η συμφωνία με τα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να δώσει «πνοή».

Με πληροφορίες από: Eurasian Times, onalert