• Αρχική
  • Άρθρα
  • Stealth μαχητικά και «σμήνη» αυτόνομων drones θέλει να φτιάξει η Ιαπωνία!

Stealth μαχητικά και «σμήνη» αυτόνομων drones θέλει να φτιάξει η Ιαπωνία!

Βλέποντας πως οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στρέφονται όλο και περισσότερο στη δημιουργία stealth μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων,

η Ιαπωνία αποφάσισε να προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα ενισχύσουν τις αεροπορικές της δυνάμεις, με το αεροσκάφος επόμενης γενιάς FX και με τη λειτουργία μεγάλου αριθμού drones.

Το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε τρεις φάσεις, πρώτα με την ανάπτυξη τηλεχειριζόμενων drones, έπειτα με την κατασκευή ενός αεροσκάφους επόμενης γενιάς, το οποίο θα έχει την ικανότητα να τα ελέγχει και να πετά μαζί τους και τέλος με τη δημιουργία πλήρως αυτόνομων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Αυτά αποκαλύπτει έκθεση της Nikkei Asia, η οποία αναφέρεται στις επιδιώξεις που έχει η Ιαπωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών της δυνάμεων με χρονικό ορίζοντα το 2040, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι εταιρείες όπως η Subaru, η Mitsubishi Heavy Industries και η Mitsubishi Electric εργάζονται ήδη στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τα μη επανδρωμένα συστήματα, που έχουν κόστος εκατομμύρια δολάρια.

Η «απειλή» της Κίνας και της Βόρειας Κορέας
Η Ιαπωνία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κατασκευή πλήρως αυτόνομα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το πρόγραμμα FX, που αναμένεται να αναπτυχθούν έως το 2035, με στόχο να αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-2, μια κίνηση που οφείλεται κυρίως για να αντιμετωπιστεί ο ραγδαίος στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας.

Η έκθεση της Nikkei Asia αναφέρει επίσης ότι οι Ιάπωνες αναμένεται να ολοκληρώσουν τις έρευνες για την ανάπτυξη των αυτόνομων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, μέχρι το 2024, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές πτήσεις το 2025.

Τα φιλόδοξα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα έχουν ως γνώμονα την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται τόσο από τις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στα νησιά που κατέχονται από την Ιαπωνία, όσο και από τη Βόρεια Κορέα, η οποία συνεχίζει ακόμα να προβληματίζει με την ανάπτυξη δικών της οπλικών και πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας.

(onalert – φωτο:photo screenshot)