Σε αναζήτηση συνεργατών για το SeaBreaker βρίσκεται η Rafael

Προ δύο εβδομάδων η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών συστημάτων Rafael , κατασκευάστρια πληθώρας συστημάτων όπως το Iron Dome, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει το δικό της πύραυλο επιφανείας-επιφανείας/ αντιπλοϊκό πύραυλο, τον SeaBreaker.

Από την παρουσίασή του, ο πύραυλος θα έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον από την προκαταρκτική του σχεδίαση αφού ο πύραυλος θα έχει ένα συνδυασμό από όλες τις τεχνολογικές τομές που έχει να προσφέρει  η Rafael. Σύγχρονοι ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες  μαζί με αρκετή υπολογιστική ισχύ, έναν ΑΙ (Artificial Intelligence) με δυνατότητα επιλγοής στόχων μετά από αξιολόγησή τους, συνθέτουν ένα όπλο πολλά υποσχόμενο με αρκετά καλές κινηματικές δυνατότητες ικανό  να πλήξει τόσο πλοία όσο και επίγειους στόχους σε κορεσμένα ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλοντα.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ρόδινο καθώς η ολοκλήρωση του συστήματος σχεδιαστικά και δοκιμαστικά απαιτεί τη συμμετοχή κάποιου επενδυτή” ο οποίος θα υιοθετήσει το εν λόγω σύστημα για χρήση από τον ίδιο και άρα θα χρηματοδοτήσει εν μέρη και το υπόλοιπο του προγράμματος. Παρ’ ότι οι Ισραηλινοί εμφάνιζαν το όπλο ως έτοιμο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι ενώ και η τεχνολογία που θέλουν αν ενσωματώσουν σε ένα πύραυλο είναι αρκετά ανεπτυγμένη και χρειάζεται αρκετή έρευνα και επένδυση για να ολοκληρωθεί.

Οι εταιρείες στις οποίες προσβλέπει η Rafael για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό το οποίο χρησιμοποιεί μεν ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες της Rafael αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα και χρειάζεται επιπλέον τεχνογνωσία και χρήμα είναι η Lockheed Martin, με την οποία ήδη συνεργάζεται η Rafael και η Raytheon η οποία έχει συμμετοχή στην παραγωγή των Iron Dome της Rafael.