Πυραύλους από Ουκρανία αγοράζουν οι Τούρκοι

Σύμφωνα με το Defense Express,

η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία για την προμήθεια αριθμού κινητήρων που έχουν σκοπό την προώθηση πυραύλων κρούζ τους οποίους σχεδιάζει η Τουρκία.

Το τουρκικό πρόγραμμα πυραύλων πλεύσης μακρού βεληνεκούς για χρήση από ναυτικές πλατφόρμες ονομάζεται Gezginκαι σκοπός του είναι να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί επιτυχώς ένας πύραυλος cruise ο οποίος θα εκτοξεύεται από ναυτικές πλατφόρμες και θα έχει εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα αυτό θα στηρίξει την κίνηση του υπό σχεδίαση πυραύλου με τον ουκρανικό κινητήρα ΑΙ-35 της εταιρείας SE Ivchenco-Progress η οποία και σχεδίασε τον κινητήρα turbojet για τον εξοπλισμό με αυτόν πυραύλων πλεύσης και μεγαλύτερων UAV.

Οι Τούρκοι με τη συνήθη τακτική τους, κατάφεραν να εξασφαλίσουν έναν κινητήρα turbojet τον οποίο θα τοποθετήσουν στον δικό τους πύραυλο cruise και φυσικά μετά θα τον παρουσιάσουν ως έναν “εθνικό” εγχώρια κατασκευασμένο πύραυλο μακρού βεληνεκούς, αν το όλο εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία. Σημασία έχει το ότι οι Τούρκοι προσπαθούν αν κινηθούν σε πολλούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας προσπαθώντας να καταστήσουν εαυτούς αυτόνομους στα στρατιωτικά μέσα χρόνο με το χρόνο, ώστε να μην εξαρτώνται από τρίτες χώρες και να έχουν μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία κινήσεων.

Τέτοιες απειλές θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον η χώρα μας η οποία βρίσκεται σχεδόν στο 0 όσον αφορά την αμυντική της βιομηχανία με μερικές εξαιρέσεις φυσικά και αυτό είναι που απογοητεύει. Οι Τούρκοι προχωρούν αργά αλλά σταθερά και επενδύουν στον τομέα δις δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη μαζί με την αγορά υποσυστημάτων τα οποία χρησιμοποιούν σε δικά τους συστήματα με την αμυντική τους βιομηχανία να βρίσκεται σε φάση εκτόξευσης και λόγω των πολεμικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από τα πολλαπλά μέτωπα στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Καύκασο.