Πύραυλος SM-6 σε αεροσκάφος F/A-18 Super Hornet, vid

Μία ενδιαφέρουσα εικόνα κυκλοφόρησε στην οποία διακρίνεται αεροσκάφος F/A-18 Super Hornet να φέρει ένα πύραυλο τύπου SM-6 στην αριστερή πλευρά.

Η συγκεκριμένη δοκιμή προέκυψε από την ανάγκη του Ναυτικού και της Αεροπορίας των ΗΠΑ να έχουν ένα ακόμα όπλο αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος στη φαρέτρα τους.

Ο SM-6  αναπτύχθηκε για χρήση από τα συστήματα κάθετων εκτοξευτών των πλοίων επιφανείας με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση εισερχόμενων στόχων και δευτερεύων αποστολή την προσβολή στόχων επιφανείας. Ο πύραυλος έχει βάρος 900 κιλά και αναπτύσσει ταχύτητα 4 Mach και μπορεί να τοποθετηθεί στα F/A-18 Super Hornet στις θέσεις 3, 4, 8 και 9, στα Super Hornet Block II στις θέσεις 4,8,9 δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση εφόσον υπάρχουν οι εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων. Αντίθετα, στη νέα έκδοση Block III η οποία έχει σύμμορφες δεξαμενές και άλλη τοποθέτηση όπλων, οι θέσεις 4,8 κ 9 είναι ελεύθερες για να δεχθούν ένα πύραυλο SM-6.

Η προσπάθεια των Αμερικανών να προσθέσουν στο οπλοστάσιο των F/A-18 Super Hornet όλων των εκδόσεων τον εν λόγω πύραυλο, γίνεται τόσο λόγω των υψηλότερων κινηματικών επιδόσεών του αλλά και για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στις εμβέλειες απέναντι στους αντίστοιχους πυραύλους αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς των Ρώσων και των Κινέζων αφού οι πύραυλοι αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς ΑΙΜ-120 D αφού δεν έχουν την εμβέλεια να καλύψουν το κενό. Ο SM-6 με εμβέλεια 130 χλμ. Θα καλύψουν αυτό το κενό ενώ τα Hornet θα μπορούν να βάλουν με ακόμα ένα όπλο κατά στόχων επιφανείας αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντιπλοϊκός πύραυλος

Το αν είναι αποδοτική η χρήση του συγκεκριμένου πυραύλου από αεροσκάφη καθώς  έχει αρκετό βάρος και χρειάζονται αλλαγές σε αρκετά αεροσκάφη, είναι ζήτημα που θα φανεί στη συνέχεια αφού πρόκειται περισσότερο για πατέντα παρά για ενδεδειγμένη λύση.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.