Ουκρανικά αντιαεροπορικά για την Τουρκία ( ; ) – ΒΙΝΤΕΟ

Με την αποστολή μερικών αντιαεροπορικών συστημάτων HAWK στη Λιβύη για την κάλυψη της βάσης της Al Waitiya στη Λιβύη και μερικών για την κάλυψη των δυνάμεων που βρίσκονται στην Ιντλίμπ της Συρίας, οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των Τούρκων στο μεσαίο βεληνεκές είναι πολύ μικρή.

Οι S-400 οι οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν τις προσεχείς μέρες μέσω των βολών που θα εκτελέσουν στο πεδίο βολής της Σινώπης, είναι συστήματα μακρού βεληνεκούς και άρα διαφορετικής αποστολής. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι Τούρκοι, για αν καλύψουν το κενό στα μεσαία αντιαεροπορικά, θα προμηθευτούν το ουκρανικό αντιαεροπορικό S-125  Pechora, κατάλοιπο της Σοβιετικής εποχής. Παρόμοια είδηση είχε προκύψει μέσω Ουκρανίας και προ μηνών για το ίδιο ζήτημα, αν και από τότε δεν ανακινήθηκε πάλι το ζήτημα.

Οι Ουκρανοί προχώρησαν στην επαναφορά σε υπηρεσία κάποιων εκ των αντιαεροπορικών συστημάτων του τύπου μετά από εκτενή συντήρηση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και των ραντάρ τους αλλά και του σταθμού διοίκησης, ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον να έχουν κάποια αντιαεροπορική κάλυψη για το μεσαίο βεληνεκές.

Αν οι Τούρκοι προχώρησαν σε μία τέτοια αγορά η οποία προορίζεται για χρήση από τους ίδιους και όχι για να σταλούν στη Λιβύη για την κάλυψη της αεροπορικής βάσης της Al Watiya, τότε μπορούμε να πούμε ότι οι Τούρκοι έχουν σοβαρό ζήτημα με την αεράμυνά τους και ότι τα τουρκικά πολυδιαφημισμένα συστήματα έχουν και αυτά προβλήματα που τα καθιστούν εν μέρη αναξιόπιστα. Υπάρχει ακόμα και η εκδοχή ότι θα αγοραστούν τα σοβιετικής εποχής συστήματα καθώς θα μπορούν να διασυνδεθούν με τους S-400 αλλά, αυτό είναι εκδοχή που μάλλον δεν ευσταθεί.