Ο νέος υπέρ-πύραυλος των F-35 (BΙΝΤΕΟ)

Υπό κατασκευή στην Βρετανία

Τον εξοπλισμό των μαχητικών F-35B Lightning II με το μακρού βεληνεκούς κατευθυνόμενο βλήμα αέρος – αέρος Meteor ως το κύριο οπλικό σύστημα εμπλοκής εναέριων στόχων που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και σε πολύ μεγάλα βεληνεκή, προετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Γι’ αυτό τον σκοπό ανακοίνωσε την ανάθεση στην ευρωπαϊκή MBDA σύμβασης ύψους 48,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου βλήματος στο μαχητικό. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το Meteor θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2018 ως όπλο των μαχητικών EF-2000 Typhoon και το 2024 επί των F-35B τα οποία θα επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα τύπου Queen Elizabeth.

Κάθε F-35B θα μπορεί να φέρει δύο βλήματα Meteor και δύο όπλα αέρος – εδάφους στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού για την εκτέλεση αποστολών που απαιτούν χαμηλή παρατηρησιμότητα (το αποκαλούμενο ως σενάριο «πρώτης ημέρας της σύρραξης»).

Εφόσον η απαίτηση για χαμηλή παρατηρησιμότητα δεν υφίσταται, τότε το F-35B θα μπορεί να φέρει δύο βλήματα Meteor σε καθένα από τους πτερυγικούς φορείς που διαθέτει το μαχητικό. Επίσης, τα F-35B που θα επιχειρεί η Βασιλική Αεροπορία (RAF) θα μπορούν να φέρουν βραχέος βεληνεκούς κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος ASRAAM (Advanced Short-Range Air-to-Air Missile) στους εξωτερικούς πτερυγικούς φορείς.

Ας σημειωθεί, ότι στην παρούσα διαμόρφωσή του το Meteor δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού του F-35B λόγω του μεγέθους των ουραίων πτερυγίων του. Γι’ αυτό τον λόγο η MDBA θα επανασχεδιάσει τα βλήματα που θα χρησιμοποιούνται από το F-35B μείωση του ύψους και αύξηση του μήκους των ουραίων πτερυγίων ώστε να διατηρηθεί η ίδια πτερυγική επιφάνεια και να μην επηρεαστούν οι κινηματικές επιδόσεις του βλήματος.

Η συγκεκριμένη μετατροπή, όπως και τα συστήματα δοκιμών, οι μηχανολογικές μελέτες και προετοιμασία της παραγωγής των απαιτούμενων για την επίτευξη της συμβατότητας και της ολοκλήρωσης του Meteor στο F-35B αποτελούν τα αντικείμενα της σύμβασης που ανατέθηκε.

Επίσης περιλαμβάνεται η σχεδίαση των συλλογών μετατροπής ώστε το απόθεμα των βλημάτων Meteor να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους δύο τύπους μαχητικών αεροσκαφών (EF-2000 Typhoon και F-35B Lightning II).

Η ένταξη σε υπηρεσία του Meteor αναμένεται να πραγματοποιηθεί ως μέρος της αναβάθμισης του F-35 με την τέταρτη έκδοση του λογισμικού (Block 4) τη δεκαετία του 2020. Η ίδια έκδοση θα επιτρέψει και τη χρήση του πυρομαχικού ακριβούς προσβολής στόχων εδάφους SPEAR (Selective Precision Effects at Range) που επίσης αναπτύσσεται από την MBDA (η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του όπλου απεικονίζονται στο βίντεο).

https://www.youtube.com/watch?v=vPpfoak-LQA

 

(defence-point)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.