• Αρχική
  • Άρθρα
  • L-39NG, το ολοκαίνουργιο αξιόπιστο εκπαιδευτικό αεριωθούμενο αεροσκάφος

L-39NG, το ολοκαίνουργιο αξιόπιστο εκπαιδευτικό αεριωθούμενο αεροσκάφος

Εκατοντάδες εκπαιδευτικών αεροσκαφών που υπηρετούν σε στρατούς σε όλο τον κόσμο βρίσκονται πριν τη λήξη της διάρκειας υπηρεσίας τους.

Οι χειριστές αυτών των αεροσκαφών χρειάζονται, πλέον, ένα εκπαιδευτικό σύστημα σχεδιασμένο για τη σύγχρονη Αεροπορία, το οποίο θα δώσει στους μελλοντικούς πιλότους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες χρησιμοποιώντας την πλέον προηγμένη τεχνολογία, αλλά διατηρώντας, παράλληλα, χαμηλά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Η Aero Vodochody είναι μια εταιρεία από την Τσεχική Δημοκρατία και ιστορικά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεριωθούμενων εκπαιδευτικών αεροσκαφών στον κόσμο. Η Aero έχει παράγει περισσότερα από 6.500 εκπαιδευτικά αεριωθούμενα αεροσκάφη με δικό της σχέδιο και εκατοντάδες από αυτά εξακολουθούν να πετούν με πλήρη υποστήριξη KAE (OEM). Τα αεροσκάφη της Aero χρησιμοποιούνται στα προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ρόλων εχθρικής απεικόνισης (aggressor) στην Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. και στο Σώμα Πεζοναυτών των Η.Π.Α., ή ως εκπαιδευτικά αεροσκάφη για την κάλυψη του κενού μεταξύ της βασικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών πρώτης γραμμής.

Σήμερα, η εταιρεία Aero, εστιάζει σε δύο κεντρικούς πυλώνες – Αεροκατασκευές και Στρατιωτικά προγράμματα. Η εταιρεία Aero συνεργάζεται σε θέματα σχεδιασμού και παραγωγής κεντρικών δομικών στοιχείων με ηγετικούς κατασκευαστές συμπεριλαμβανομένων των Aibus και Embraer, και είναι αξιόπιστος μακροπρόθεσμος συνεργάτης με Αεροπορικές Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο με ισχυρή θέση στην αγορά της στρατιωτικής εκπαίδευσης και ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών.

Το πιο πρόσφατο έργο της Aero είναι το αεροσκάφος L-39NG. Το έργο αυτό προσφέρει στους πελάτες μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική λύση. Το αεροσκάφος καθαυτό αποτελεί το ολοκαίνουργιο εκπαιδευτικό μέσο ειδικά για τις αγορές της Δύσης, το οποίο καθιστά δυνατό για τους μελλοντικούς πιλότους να αποκτήσουν όλη την απαραίτητη εμπειρία. Πλήρως γυάλινο πιλοτήριο με ενσωματωμένο οπλικό σύστημα και σύστημα πλοήγησης που καθιστά δυνατή την εκπαίδευση στη χρήση τυπικών όπλων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ σε λειτουργίες προσομοίωσης ή χρησιμοποιώντας τα 5 σημεία μεταφοράς φορτίων για σύνολο ωφέλιμου φορτίου 1.650 kg. Το αεροσκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με ιδιαιτέρως εξελιγμένο σύστημα εικονικής εκπαίδευσης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παραγάγει προσομοίωση περιβάλλοντος μάχης και να το συνδυάσει με πραγματικά εναέρια διαθέσιμα μέσα, σε πραγματικό χρόνο, μέσω συνδέσμου δεδομένων ανάμεσα στο αεροσκάφος ή μέσω επίγειου σταθμού. Ένα τέτοιο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα για αποτελεσματική εκπαίδευση των πιλότων σε τακτικές για μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς. Το L-39NG αποτελεί μία εξαιρετική εκπαιδευτική πλατφόρμα, ικανή να καλύψει πολλαπλές φάσεις εκπαίδευσης, από Βασική ως Προηγμένη και ως την εκπαίδευση προκεχωρημένου-επιχειρησιακού σταδίου (LIFT). Ως τμήμα μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής λύσης, η Aero παρέχει επίσης ένα σύνθετο σετ συστημάτων επίγειας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένης προσομοίωσης υψηλής τεχνολογίας, εκπαίδευσης πιλότων και προσωπικού εδάφους, ολοκληρωμένης τεχνικοεφοδιαστικής υποστήριξης (ILS) και άλλες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης και της φιλοσοφίας υποστήριξης για χρονοχρέωση ισχύος (Power by the Hour).

Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς των εξόδων εκπαίδευσης, το κόστος απόκτησης και λειτουργίας του L-39NG, είναι λογικό και συγκρίσιμο με ένα στροβιλοελικοφόρο (turboprop) αεροσκάφος. Χάρη στην αξιοπιστία και τη φιλοσοφία βελτιστοποιημένης συντήρησης, το L-39NG μπορεί να επιτύχει υψηλό ρυθμό πτήσεων με 350 ώρες πτήσης ανά έτος, για την εκπλήρωση των τρεχουσών και μελλοντικών απαιτήσεων των Αεροπορικών δυνάμεων για αποτελεσματική εκπαίδευση.

(Onalert – φωτο:screenshot)