Ιστορική παραδοχή Αμερικανών για τα SU-30 και J-10 (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ρωσικά αεροσκάφη SU-30 και τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη J-10 πρωταγωνίστησαν σε ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου εξωτερικών το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι θεωρεί τα συγκεκριμένα μαχητικά από τα περισσότερο θανατηφόρα παγκοσμίως.

Η εξήγηση που έδωσαν οι Αμερικανοί για αυτή τους τη θέση έχει να κάνει με το φόρτο που μπορούν να φέρουν τα αεροσκάφη ο οποίος σε συνδυασμό με την εμβέλειά τους η οποία είναι πραγματικά τεράστια, τα καθιστά επικίνδυνους αντιπάλους για οποιαδήποτε αεροπορία. Η δήλωση αυτή ήρθε μαζί με ένα χάρτη που έφτιαξε το Αμερικανικό Υπ. Εξ. και αφορά την εμβέλεια των S-30 και J-10 από Ιρανικές αεροπορικές βάσεις.

Οι εμβέλειες αυτές είναι πραγματικά τεράστιες αν και συχνά υπάρχει η άποψη ότι τα δυτικά μαχητικά υπερέχουν στα ηλεκτρονικά συστήματα και στην αξιοπιστία τους και καλύπτουν τις διαφορές, χρειάζεται να αναφέρουμε το εξής. Το SU-30 και γενικά κάθε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παράγεται πιο εύκολα και άρα πιο γρήγορα. Σε περίπτωση έντονων επιχειρήσεων, οι Ρώσοι θέλουν να έχουν μεν μία ποιότητα αλλά να μπορούν να αντικαταστήσουν τα συστήματά τους ευκολότερα.  Παρ’ ότι το SU-30 θα χρειαστεί μακροχρόνια να αλλάξει ζεύγη κινητήρων, σε περίπτωση πολέμου, που γι αυτό σχεδιάζονται τα μαχητικά, αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Οι αριθμοί υπερέχουν της αξιοπιστίας. Κάπου εδώ να προσθέσουμε ότι και τα θέματα αξιοπιστίας του αεροσκάφους όπως οι κινητήρες, σταδιακά έχουν βελτιωθεί από τους Ρώσους μηχανικούς και η έκδοση SU-30 MKI που υπηρετεί στην Ινδική αεροπορία θεωρείται από τις καλύτερες με το αεροσκάφος να είναι πραγματικά εξαιρετικό, και από άποψη ηλεκτρονικών,  για το ρόλο που το θέλουν οι Ινδοί και τις τεράστιες αποστάσεις της Ινδίας και του Ινδικού Ωκεανού. Παρόμοιες βελτιώσεις έχουν πραγματοποιήσει οι Ρώσοι και στα δικά τους αεροσκάφη.

Ένα λάθος που συχνά γίνεται όσον τα αφορά είναι η σύγκριση του κόστους κύκλου ζωής των SU-30 με αυτό ενός F-16, πράγμα άτοπο αφού το SU-30 είναι ένα μεγάλο δικινητήριο αεροσκάφος σε αντίθεση με το ελαφρύτερο F-16. Η πιο ορθή σύγκριση θα ήταν με το F-15 όπου θα δει κανείς ότι το κόστος του SU-30 μακροχρόνια δεν υπερβαίνει κατά πολύ αυτό του F-15 και αυτό γιατί χάνει στην αξιοπιστία των κινητήρων του σε βάθος χρόνου. Φυσικά το κόστος προμήθειας του αεροσκάφους παραμένει φθηνότερο ενός αντίστοιχου δυτικού.

Παρόμοια πράγματα ισχύουν και για το J-10 ως προς την εμβέλειά του αλλά τα στοιχεία για το συγκεκριμένο αεροσκάφος ως προς την αξιοπιστία του δεν είναι ευρέως γνωστά αφού επιχειρεί μόνο στην Κινεζική Αεροπορία.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •