• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Βουλγαρία θα πληρώσει για τους νέους αεροδιαδρόμους για τα νέα μαχητικά της αεροσκάφη

Η Βουλγαρία θα πληρώσει για τους νέους αεροδιαδρόμους για τα νέα μαχητικά της αεροσκάφη

Η Βουλγαρία έχει επιλέξει να προμηθευτεί αρχικά 8 νέα μαχητικά F-16 Block 70/72 από τη Lockheed Martin με αποπληρωμή μέσω του προγράμματος FMS( Foreign Military Sales) που προσφέρουν οι ΗΠΑ μαζί με τα όπλα, εκπαίδευση, υποστήριξη κτλ. . Το συνολικό πακέτο για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη της Βουλγαρικής Αεροπορίας θα ανέλθει σε 2 δις δολάρια περίπου.

Συνήθως, οι επενδύσεις σε νέους τύπους μαχητικών αεροσκαφών απαιτούν και επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές όπως είναι υπόστεγα, εγκαταστάσεις φύλαξης πυρομαχικών, αποθήκες, επιπλέον χώροι για υλικά και οπλισμένα καταφύγια στο αεροδρόμιο-βάση. Οι αεροδιάδρομοι εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο σε μερικές περιπτώσεις. Εν προκειμένω, η Βουλγαρία θα κληθεί να κατασκευάσει νέο αεροδιάδρομο για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Υπουργός Αμύνης της Βουλγαρίας Velikov  ανέφερε ότι κάποιος θεώρησε ότι η κατασκευή του νέου αεροδιαδρόμου θα ήταν κάτι που θα αναλάμβανε το ΝΑΤΟ για λογαριασμό της Βουλγαρίας από τη στιγμή που αυτός θα ήταν για χρήση και για άλλα ΝΑΤΟικά μαχητικά και λοιπά αεροσκάφη χωρίς όμως να έχει κάτι τέτοιο συζητηθεί με την κεντρική διοίκηση του ΝΑΤΟ από βουλγαρικής πλευράς.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε στους Βούλγαρους ότι δε θα επωμιστεί κανένα κόστος για την κατασκευή του νέου αεροδιαδρόμου και πως αυτό είναι καθαρά ευθύνη της Βουλγαρικής Κυβέρνησης. Το κόστος για το νέο αεροδιάδρομο θα ανέλθει σε 32.1 εκ. δολαρίων τα οποία θα προστεθούν ως κόστος επιπλέον αφού δεν είχε προβλεφθεί εξ αρχής κατά την κατάρτιση της σύμβασης για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.