Η τεχνητή νοημοσύνη της DARPA νικά τον άνθρωπο – Το BINTEO

Με το βλέμμα στο μέλλον που έρχεται...

Την Πέμπτη 21/8/2020, η DARPA εκτέλεσε το διαγωνισμό της για την επιλογή της καλύτερης τεχνητής νοημοσύνης για την διεξαγωγή κλειστής αερομαχίας. Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε φάσεις με τους νικητές να προωθούνται κάθε φορά στην επόμενη φάση μέχρι τον τελικό μεταξύ των AI που κέρδισαν όλους τους προηγούμενους αντιπάλους.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες:

·          Lockheed Martin

·         Physics AI

·         Aurora Flight Sciences

·         EpiSys Science

·         Georgia Tech Research Institute

·         Perspecta Labs

·         Soar Tech

·         Heron

Ξεκάθαρη νικήτρια αναδείχθηκε η Heron η οποία είχε σχεδιάσει τον καλύτερο ΑΙ κερδίζοντας όλες τις ανταγωνίστριες εταιρείες που βρέθηκαν στο δρόμο της. Η μικρή αυτή εταιρεία των μόλις 30 υπαλλήλων ξεπέρασε ακόμα και το μεγαθήριο της Lockheed Martin στο  διαγωνισμό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιτυχία μίας μικρής εταιρείας όπως η Heron σε έναν τόσο απαιτητικό διαγωνισμό, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις μικρότερες εταιρείες του χώρου αλλά και όσους φιλοδοξούν να πετύχουν στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Ο διαγωνισμός ήταν τριήμερος με την πρώτη μέρα να περιλαμβάνει μάχη των εξομοιωτών της κάθε εταιρείας ξεχωριστά με 5 διαφορετικούς AI που είχε αναπτύξει το Πανεπιστήμιο John Hopkin στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του. Τα σενάρια αυτά περιλάμβαναν αντιμετώπιση διάφορων εναέριων απειλών από μαχητικά F-16 μέχρι drones και ιπτάμενα αντικείμενα με ίχνος πυραύλου cruise.

Μετά το αρχικό στάδιο οι εταιρείες διαγωνίστηκαν μεταξύ τους και στους ημιτελικούς. Τα ζευγάρια ήταν: Lockheed Martin- Physics AI και Heron-Aurora Flight Systems με τη Lockheed και τη Heron να προκρίνονται στον τελικό όπου η Heron κέρδισε τη Lockheed.

Μετά τον τελικό μεταξύ των εταιρειών , ο ΑΙ της Heron αντιμετώπισε έναν πραγματικό πιλότο της USAF ο οποίος είναι εκπαιδευτής μαχητικών F-16 και είχε το προσωνύμιο Bagner.  Στην “μάχη” μεταξύ του φυσικού πιλότου και του ΑΙ της Heron, ο πιλότος της USAF υπέστη δεινή ήττα με σκορ 4-0 όταν και ολοκληρώθηκε ο τελικός.

Ο ΑΙ της Heron νίκησε τον άνθρωπο πιλότο σε κατάσταση κλειστής αερομαχίας στον εξομοιωτή κερδίζοντας το διαγωνισμό. Εδώ χρειάζεται να αναφερθούμε σε μερικά πράγματα. Κατ’ αρχήν,  ο οποιοσδήποτε πιλότος μαχητικού αεροσκάφους δε μπορεί αν ανταγωνιστεί τον οποιοδήποτε ΑΙ, ο οποίος έχει από τους δημιουργούς του ήδη δεκάδες χιλιάδες ώρες εμπειρίας σε αερομαχία, ενώ ο άνθρωπος πιλότος που σε ένα πολύ καλό επίπεδο αγγίζει τις 2.000 και πλέον ώρες πτήσεων, αυτές δεν αφορούν εξ ολοκλήρου αερομαχία αλλά ένα ευρύτατο φάσμα αποστολών που αναλαμβάνουν τα μαχητικά αεροσκάφη όπως προσβολής επίγειων στόχων, αποστολές TASMO, SEAD κ.α. Άρα από πλευράς και μόνο εμπειρίας ο άνθρωπος πιλότος υστερεί απέναντι στην μηχανή.

Επίσης, ο ΑΙ έχει στη διάθεσή του πλήρη στοιχεία κίνησης για το αντίπαλο αεροσκάφος, καθώς o εξομοιωτής έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα και πλήρη στοιχεία για το αεροσκάφος που αντιμετωπίζει. Δεν έχει επίσης φόβο και αμφιβολία για τις κινήσεις του ενώ όλο το περιβάλλον της προσομοίωσης είναι προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες που σίγουρα θα υπάρχουν σε μία πραγματική αερομαχία. Ο οποιοσδήποτε πιλότος έχει να αντιμετωπίσει και τα πολλά g που ασκούνται στο αεροσκάφος και το σώμα του ενώ ο ΑΙ δεν έχει τέτοια προβλήματα σε πραγματικές συνθήκες. Στο βίντεο της μάχης μεταξύ ΑΙ και φυσικού πιλότου θα δείτε ελιγμούς με μέσο όρο τα 5-6 g για τον πιλότο.

Ο διαγωνισμός αυτός έχει σα σκοπό να αναπτύξει το πρόγραμμα αυτόνομου χειρισμού για τα drone μαχητικά αεροσκάφη που αναπτύσσει η USAF με τη Boeing και για το οποίο πρόγραμμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/usa/xq-58-valkyrie-i-darpa-etoimazetai-gia-sygkroysi-vint/ .Με την πρόκριση ενός ΑΙ στο πρόγραμμα ACE, μπορούμε να μιλάμε πλέον για την επόμενη φάση ανάπτυξης η οποία περιλαμβάνει δοκιμές σε αυτόνομα συστήματα (drone) είτε ελικοφόρα είτε τζετ (βλέπε Valkyrie). Θα υπάρξουν συνολικά δύο φάσεις δοκιμών, 16 μηνών η κάθε μία κατά τις οποίες η DARPA θα προσαρμόζει τα συστήματα σε όλο μεγαλύτερα αεροσκάφη.

Παρ’ ότι κύκλοι της USAF θεωρούν ότι οι αερομαχίες θα ελαττωθούν στο μέλλον λόγο των BVR δυνατοτήτων των μαχητικών επόμενης γενιάς, η ανάπτυξη λογισμικού όπως τα παραπάνω αλλά και οι δοκιμές που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος Alha Dogfight Trials αλλά και του προγράμματος ACE( Ace Combat Evolution), γίνονται με απώτερο στόχο τα μαχητικά drones που θα ελέγχει πιλότος μαχητικού από το δικό του αεροσκάφος, να μπορούν να εμπλακούν σε αερομαχία εναντίων επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους.

Η USAF έχει δίκαιο όταν πιστεύει ότι οι αερομαχίες θα είναι πιο σπάνιες στο μέλλον αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για αυτές, αφού η πράξη δείχνει ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα αποφύγουν εύκολα. Ιστορικό παράδειγμα είναι πως με την εμφάνιση των πυραύλων αέρος- αέρος ΑΙΜ-9 στους ουρανούς του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί Επιτελείς της USAF θεωρούσαν ότι θα ήταν τόσο καθολική η κυριαρχία τους λόγο της απόστασης, που πρακτικά οι Βιετναμέζοι δε θα ξανασήκωναν αεροσκάφη. Τελικά όταν τελείωναν οι φόρτοι μάχης των F-4, η κλασσική αερομαχία έπαιρνε την σκυτάλη, την ώρα που ούτως ή άλλως οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν τα δικά τους αντίστοιχα όπλα.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και μελλοντικά όπου, παρά το μεγάλο φόρτο μάχης των σύγχρονων αεροσκαφών, τα αντίμετρα των υπολοίπων κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Ένα F-35 μπορεί να φέρει πολλά όπλα αλλά και η εισαγωγή μελλοντικά του Meteor της MBDA θα είναι η καλύτερη προσθήκη από όλες και με βάση αυτό, η BVR μάχη θα κερδίσει σαρωτικά έδαφος απέναντι σε λιγότερο τεχνολογικά ανεπτυγμένες αεροπορίες. Επομένως η USAF θέλει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στον τομέα αυτό και να μπορέσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας να διαθέτει σμήνη drones τα οποία θα ελέγχονται από το κεντρικό αεροσκάφος ( F-35, F-22 και τα Growler) και να μπορεί να εκτελέσει αερομαχίες κατά επανδρωμένων αεροσκαφών λύνοντας τα χέρια του πιλότου, ο οποίος θα μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστος με την κύρια αποστολή του.

Ο γράφων παρακολούθησε το live streaming στο κανάλι της DARPA στο youtube την Πέμπτη, τις 2 τελευταίες ώρες από τις συνολικά 5 της ζωντανής αναμετάδοσης που έκαναν για το διαγωνισμό και αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το συγκεκριμένο βίντεο το οποίο βλέπετε παρακάτω.

Ο τελικός μεταξύ του ανθρώπου πιλότου και του ΑΙ της Heron είναι στο 4:40:00 ενώ για περίπου ένα 20λεπτο πριν από αυτό, ο σχολιαστής και ένας καλεσμένος πιλότος της USAF, δίνουν επεξηγήσεις για τον προσομοιωτή, τα αεροσκάφη. Συνολικά και οι 5 ώρες του βίντεο είναι πολύ ενδιαφέρουσες με πολλές πληροφορίες για το θεατή. Καλή παρακολούθηση!

ΕΙΚΟΝΑ-ΒΙΝΤΕΟ:DARPA