• Αρχική
  • Άρθρα
  • H Lockheed συνεχίζει την ανάπτυξη των συστημάτων Laser για αεροπορική χρήση(ΒΙΝΤΕΟ)

H Lockheed συνεχίζει την ανάπτυξη των συστημάτων Laser για αεροπορική χρήση(ΒΙΝΤΕΟ)

Εδώ και αρκετό καιρό, η Lockheed Martin προσπαθεί να αναπτύξει συστήματα laser τα οποία θα έχουν ως αποστολή την αντιμετώπιση επερχόμενων πυραύλων αέρος-αέρος, προς τα μαχητικά φορείς τους.

Προχώρησε λοιπόν πρόσφατα στην αποδέσμευση νέου βίντεο, το οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω, στο οποίο φαίνεται όλη η λογική πίσω από την οποία θα λειτουργούν οι φορείς των συγκεκριμένων συστημάτων αλλά και των δυνατοτήτων που η Lockheed ευελπιστεί να πετύχει με αυτά.

Στο παραπάνω βίντεο διακρίνεται ένα KC-46 Pegasus το οποίο είναι εν προκειμένω, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο αναγνωρίζει και ιχνηλατεί τον επερχόμενο πύραυλο μέσω των παθητικών αισθητήρων που διαθέτεικαι κατευθύνει με επιτυχία το F-16 το οποίο φέρει το ατρακτίδιο TALWS( Tactical Airborne Laser Weapon System) με το οποίο και πετυχαίνει την κατάρριψη του επερχόμενου βλήματος.

Θεωρείται ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος είναι μία πολύ επιτακτική ανάγκη από τη στιγμή που οι πύραυλοι αέρος-αέρος γίνονται ακόμα καλύτεροι μέσω της αύξησης της εμβέλειάς τους για BVR εμπλοκές, της αύξησης της μέγιστης ταχύτητάς τους, της διαχείρισης της ώσης ( όπως κάνει ο Meteor) και της αύξησης του μεγέθους της No Escape Zone.

Με τους πυραύλους λοιπόν ισχυρότερους, χρειάζονται όπλα τα οποία θα μπορούν να ακολουθήσουν, μέσω συγκεκριμένης τακτικής χρήσης τους, τα επερχόμενα βλήματα και να τα εξουδετερώσουν όση ταχύτητα και αν αυτά έχουν. Με τα συμβατικά μέσα, η υψηλή ταχύτητα των πυραύλων καθιστά την ανάσχεσή τους δύσκολη υπόθεση ειδικά αν ο πύραυλος έρχεται από την “ώρα 6′ ” του μαχητικού οπότε και το μαχητικό δεν έχει περιθώρια να αποφύγει τον πύραυλο.

Τα νέα αυτά όπλα laser είναι το μελλοντικό αμυντικό όπλο των μαχητικών απέναντι σε επερχόμενες πυραυλικές απειλές αλλά, θα χρειαστούν πολύ ακόμα ανάπτυξη για να λειτουργήσουν και κατά άλλων στόχων.