• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Γυμνή» από πιλότους μαχητικών έχει βρεθεί η Τουρκία – Εκλιπαρεί μέχρι και τους Πακιστανούς!

«Γυμνή» από πιλότους μαχητικών έχει βρεθεί η Τουρκία – Εκλιπαρεί μέχρι και τους Πακιστανούς!

Οι εκκαθαρίσεις του Ερντογάν είχαν βαρύ τίμημα.

Με σκοπό να μείνει όσο περισσότερο στην εξουσία μπορεί, ο “σουλτάνος” δε δίστασε να φυλακίσει, εξορίσει ή απλά απολύσει χιλιάδες άτομα που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονταν με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με αφετηρία το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, το τουρκικό καθεστώς έδιωξε περισσότερους από 300 πιλότους μαχητικών F-16, πολλοί εκ των οποίων είχαν στις πλάτες τους πολλά χρόνια εμπειριών στα ξακουστά μαχητικά.

Η «εξόντωση» ωστόσο πιλότων, στελεχών αλλά και μηχανικών από την τουρκική αεροπορία προκάλεσε ανυπέρβλητα προβλήματα στο τουρκικό στράτευμα, που πλέον έχει μαχητικά αλλά δεν βρίσκει…αξιόμαχους πιλότους!

Και επειδή το να γίνει κανείς πιλότος μαχητικών δεν είναι μία διαδικασία που συντελείται μέσα σε μερικούς μήνες ή ελάχιστα χρόνια, η τουρκική αεροπορία έχει φτάσει στο σημείο να χτυπήσει μέχρι και την «πόρτα» του Πακιστάν για να εκπαιδεύσει τους επίδοξους ιπτάμενους.

Όπως γράφει ο αναλυτής Michael Peck για το National Interest:

«Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέρριψε ένα αίτημα για αποστολή εκπαιδευτών για τα F-16 στις ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει βοήθεια από το Πακιστάν. H τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται «σε κατάσταση απελπισίας».

Kατά τον ίδιο η έλλειψη αυτή, που δεν μπορεί να καλυφθεί με πιλότους που είναι νεαρής ηλικίας και πλήρως ανεκπαίδευτοι, έχει οδηγήσει την τουρκική ηγεσία να στραφεί τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά στους ρωσικούς S-400 για να «κλείσουν οι τρύπες».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και κατά καιρούς έχει απασχολήσει τον τουρκικό τύπο με εκτενή άρθρα: