Το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς της Dassault δεν έχει πτερύγιο ουράς και σάρωθρο σχεδιασμό πτέρυγας σε σχήμα W και ενσωματώνει εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογίες stealth και ολοκληρωμένα συστήματα πληροφοριών. Το νέο αεροσκάφος θα διαθέτει σύστημα προσγείωσης τύπου τρικύκλου για την απογείωση και προσγείωση του διαδρόμου.
Το αεροσκάφος κατά τους εμπνευστές του θα προσαρμοστεί στις σύγχρονες απειλές του αέρα και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Το «χρυσό» deal
Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν πριν μερικές μέρες συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου του επόμενης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη προκειμένου να υπερασπιστεί το έδαφός της χωρίς να εξαρτάται από συμμάχους.
Η Dassault Aviation και η Airbus θα κατασκευάσουν το μαχητικό αεροπλάνο. Οι Safran και MTU AeroEngines θα κατασκευάσουν τη μηχανή. Η Airbus και η MNDA θα εργαστούν για τα drones. Η Airbus και η Thales SA θα αναλάβουν την ψηφιακή πλευρά.
Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τη Βρετανία, η οποία το 2018 ξεκίνησε τα δικά της σχέδια για ένα νέο μαχητικό με την επωνυμία «Tempest». Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα δύο σχέδια θα συγχωνευθούν τελικά.
Εκτελεστικά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας είχαν καλέσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να κινηθούν γρήγορα ώστε να μην μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά για μεγαλύτερους παίκτες υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη και την Κίνα στο μέλλον.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, Έρικ Τράππιερ είπε ότι το μαχητικό αεροσκάφος δεν θα ήταν αντίγραφο του μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ F-35, αλλά είναι ακόμη πιο φιλόδοξο ως project.
(onlalert – φωτο:wikipedia)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης
- Ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν πως διατηρούν υπό πλήρη έλεγχό την πόλη Κουπιάνσκ
- Δεν μπορεί να αγνοούνται αυτές οι φωνές στην Ευρώπη και να ακούγονται μόνο όσες θέλουν πόλεμο
- Στα “λευκά” η Νέα Υόρκη λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Σπάνιες εικόνες με το Central Park καλυμμένο με χιόνι
- Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το τέλος των τριών ευρώ, δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών
- “Stranger Things”: Τα πιο σκοτεινά μυστικά του Χόκινς στο νέο τρέιλερ- “Τίποτα δεν έχει τελειώσει”
- Τρίνινταντ και Τομπάγκο: Άδεια στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της χώρας
- Ρεκόρ βροχοπτώσεων «ζωντάνεψε» μια εξαφανισμένη λίμνη στην Κοιλάδα του Θανάτου – Δείτε εικόνα
- Νέα δημοσκόπηση: Διατηρεί σταθερά την διαφορά από το δεύτερο κόμμα η ΝΔ
- ΗΠΑ: Απετράπη βομβιστική επίθεση με προγραμματισμένη αφετηρία την παραμονή Πρωτοχρονιάς









