• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εμπλοκή μεταξύ Γαλλικών και Ρωσικών μαχητικών στη Μαύρη θάλασσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Εμπλοκή μεταξύ Γαλλικών και Ρωσικών μαχητικών στη Μαύρη θάλασσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Γαλλικά μαχητικά Mirage 2000,  δύο τον αριθμό, συνοδευόμενα από ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 της Armee De L’ Air απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Istres και μετά από πτήση άνω των χωρών του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, βρέθηκαν για περιπολία στη Μαύρη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από την Κριμαία.

Εκεί εντοπίστηκαν από ρωσικά μαχητικά Su-27 τα οποία απογειώθηκαν από την Κριμαία και προχώρησαν σε αναχαίτιση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στα ανοιχτά αυτής σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τα γαλλικά αεροσκάφη να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Τα γαλλικά μαχητικά είχαν μάλλον ως σκοπό τη συλλογή ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών από ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν και το συγκεκριμένο τύπο μαχητικών Mirage 2000 ενώ τα KC-135 εξασφάλισαν τον ανεφοδιασμό τους μέχρι εκεί και πίσω στη Γαλλία.

Τελευταία, τα περιστατικά εμπλοκών στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών έχουν αυξηθεί καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να επιβάλλει την ισχύ της στην απέναντι πλευρά μέσω του γνωστού παιγνίου των αναχαιτίσεων το οποίο δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό προνόμιο.