• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Αυλαία» για τη Blue Flag 2019 – Ελληνικά F-16 «συνεργάστηκαν» με stealth F-35 (BINTEO)

«Αυλαία» για τη Blue Flag 2019 – Ελληνικά F-16 «συνεργάστηκαν» με stealth F-35 (BINTEO)

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της «Γαλάζιας Σημαίας 2019» (Blue Flag 2019), μια άσκηση στο νότιο Ισραήλ στην οποία συμμετείχαν οι αεροπορικές δυνάμεις τεσσάρων συμμαχικών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

40 αεροσκάφη και 800 άτομα χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του Ισραήλ! Η άσκηση έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως την Αεροπορία και τον Στρατό αλλά και το κράτος του Ισραήλ στο σύνολό του.


Στο πλαίσιο της άσκησης, δεκάδες αεροσκάφη, τόσο συμμαχικά όσο και ισραηλινά, «σηκώθηκαν» και «εκτέλεσαν» σενάρια μάχης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, όπου αντιμετώπισαν προηγμένες απειλές αντιαεροπορικών καθώς και σενάρια αερομαχιών με εχθρικά μαχητικά.

Φέτος στην άσκηση συμμετείχαν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεργασία επιτρέπει τη εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε διεθνές επίπεδο, την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και τη μελέτη των τεχνικών πτήσης, παρέχοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αεροπορία, οι ξένες χώρες που συμμετείχαν φέτος ήταν η Γερμανία (6 Eurofighter), η Ιταλία (6 Eurofighter, 6 F-35, 1 G550), η Ελλάδα (4 F-16) και οι ΗΠΑ (12 F-16).

Τα βλέμματα «έκλεψαν» τα stealth μαχητικά F-35 που επιστρατεύτηκαν από Ιταλία και Ισραήλ για την άσκηση. Συγκεκριμένα, η ισραηλινή 140η Μοίρα («Golden Eagle») αποκάλυψε το «Adir», το τελευταίο, υπερσύγχρονο, μαχητικό της. «Μέχρι τώρα, η εκπαίδευση και συνεργασία χρησιμοποιώντας το “Adir” γινόταν εσωτερικά. Αυτή είναι η πρώτη επίδειξη των νέων ικανοτήτων της αεροπορίας μας» τόνισε ο διοικητής της μοίρας.

F-35 Blue Flag
Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35 σε μάχη. Το F-35, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Lockheed Μartin Corp, είναι επίσης γνωστό με το όνομα Joint Strike Fighter και στο Ισραήλ με το εβραϊκό όνομα Αντίρ (Ισχυρός).

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα εκτός ΗΠΑ που απέκτησε F-35. Τον Δεκέμβριο του 2016 έλαβε τα δύο πρώτα αεροσκάφη από μια συνολική παραγγελία 50.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, τουλάχιστον δέκα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πτήσεις και εναέριοι σχηματισμοί. Πριν από κάθε απογείωση, οι πιλότοι από τις συμμετέχουσες χώρες ενημερωνόταν διεξοδικά για τις διάφορες προκλήσεις που θα αντιμετώπιζαν.

«Είναι δύσκολο για όλους αλλά έτσι μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε στον αέρα», δήλωσε ισραηλινός πιλότος με το πέρας των ασκήσεων. «Αύριο μπορεί να έχουμε πόλεμο, οπότε σήμερα ας εκπαιδευτούμε όσο καλύτερα γίνεται» τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: JP, onalert.gr

φωτο eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •