• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν την πλήρη αποπομπή της Τουρκίας από την παραγωγή των F-35

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν την πλήρη αποπομπή της Τουρκίας από την παραγωγή των F-35

F35

Συνολικά 4 Αμερικανοί Γερουσιαστές συνέταξαν και απέστειλαν επίσημη επιστολή τους στο Department of Defense με την οποία ζητούν να τερματιστεί πλήρως η συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών στην παραγωγή του μαχητικού αλλά και να επιβληθούν στην Τουρκία οι κυρώσεις που προβλέπει η CAATSA.

Η επιστολή αυτή είναι ενδεικτική του αντιτουρκικού κλίματος που επικρατεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο αφού στην επιστολή τους οι γερουσιαστές χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας και έχουν απαιτητικό ύφος.

Βέβαια, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, το αμερικανικό πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει τη συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή των F-35 το 2022 καθώς δεν μπορεί να έχει προσαρμοστεί η γραμμή παραγωγής και οι προμηθευτές της μέχρι τότε. Χρειάζεται χρόνος οι νέοι παραγωγοί να στήσουν τις γραμμές παραγωγής τους με τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να παραχθούν τα απάρτια του μαχητικού αεροσκάφους.

Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι αποπέμφθηκαν από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία των Ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και τις δοκιμές των αισθητήρων του συστήματος απέναντι σε αεροσκάφη F-4 και F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας.

Οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν συνολικά 100 F-35, και της έκδοσης της κάθετης απογείωσης και προσγείωσης με τα πρώτα 6 να ήταν έτοιμα να μεταφερθούν στην Τουρκία αλλά, ήρθε η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα με αποτέλεσμα η Τουρκία να χρειάζεται να βρει νέο μαχητικό αεροσκάφος και να μην έχει αεροσκάφη για τα πλοία κλάσης Anadolu που ναυπηγεί. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η τουρκική αεροπορία δεν θα μπορέσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να πάρει το ποιοτικό πλεονέκτημα που επιζητούσε, ως προς τα μαχητικά αεροσκάφη, απέναντι στην Πολεμική μας Αεροπορία.