• Αρχική
  • Άρθρα
  • 3D Printing για την αντικατάσταση χαλασμένων απαρτίων αεροσκαφών

3D Printing για την αντικατάσταση χαλασμένων απαρτίων αεροσκαφών

Η Saab είναι η γνωστή Σουηδική εταιρεία της οποίας το αμυντικό κομμάτι κατασκευάζει πλήθος συστημάτων που βρίσκονται σε χρήση από τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις με χαρακτηριστικό , θα λέγαμε , προϊόν αυτό του μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Grippen.

Η εταιρεία διεξάγει έρευνα και δοκιμές πάνω στην αντικατάσταση χαλασμένων απαρτίων αεροσκαφών με απάρτια που θα έχουν εκτυπωθεί από 3D εκτυπωτές. Η όλη ιδέα ξεκινά από την αρχική σκέψη ότι σε περίπτωση που ένα αεροσκάφος βληθεί ή υποστεί βλάβη σε μηχανικά του μέρη λόγο της μάχης ή άλλου παράγοντα, το χαλασμένο απάρτιο να μπορεί να αντικατασταθεί από τους τεχνικούς πίσω στην αεροπορική βάση σε σύντομο χρόνο μέσω της εκτύπωσής του από έναν έναν 3D εκτυπωτή.

Ο μηχανικός θα βάζει στο πρόγραμμα του εκτυπωτή το απάρτιο που βρήκε ότι λείπει/καταστραφεί/ χαλάσει και ο εκτυπωτής θα εκτυπώνει σε σύντομο χρόνο το απαρτιο. Με αυτό τον τρόπο δε χρειάζεται το αεροσκάφος να επιστρέψει σε εργοστάσιο αν η ζημιά ενός σημαντικού απαρτίου μπορεί να εκτυπωθεί, μπορεί να μειωθεί ο ήδη αποθηκευμένος αριθμός ανταλλακτικών και οι μηχανικοί θα ολοκληρώνουν τις εργασίες αποκατάστασης σε συντομότερο χρόνο.

Η ιδέα φαίνεται καλή ωστόσο διεξάγονται ακόμα δοκιμές καθώς τα απάρτια ενός αεροσκάφους πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες μηχανικές προδιαγραφές για να είναι ικανά να τοποθετηθούν σε ένα αεροσκάφος και πρέπει να ελεγχθεί ότι τα τυπωμένα θα είναι αρκετά καλά με αυτά της κλασσικής βιομηχανικής διαδικασίας αλλιώς κινδυνεύει το αεροσκάφος και ο πιλότος.