Αγορά κινέζικου Α/Α συστήματος από την Σερβία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά την προμήθεια νέων UAV τύπου CH-92A για τη Σερβία από την Κίνα, μία ακόμα συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά την προμήθεια σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς από την Κίνα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον εγχώριο σέρβικο τύπο, η Σερβία θα προμηθευτεί συνολικά 3 συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος FK-3 το οποίο είναι η εξαγωγική έκδοση του συστήματος HQ-22 που κατασκευάζουν οι Κινέζοι για λογαριασμό του δικού τους στρατού.

Τα συστήματα αυτά τέθηκαν σε υπηρεσία σχετικά πρόσφατα ( 2016) όταν και επιδείχθηκαν στο Zhuhai Show. Πρόκειται για ένα σύστημα μέσου βεληνεκούς, δηλαδή με την εμβέλεια του πυραύλου που εκτοξεύεται να είναι από 100 μ. – 100 χλμ. και επιχειρησιακό ύψος από 50μ – 27 χλμ. Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι εφάμιλλο των Patriot-ΙΙΙ και ο πύραυλος καθοδηγείται από σύστημα ημι-ενεργού GPS ενώ το όλο σύστημα έχει στηριχθεί στο HQ-12 που είναι προγενέστερο με τη μεγάλη διαφορά να έγκειται στο γεγονός ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί το HQ-22 δεν έχουν πτερύγια.