Αγορά χιλιάδων GBU-39 από την Σαουδική Αραβία

Ο οργανισμός έγκρισης πώλησης αμυντικού υλικού των Η.Π.Α. δημοσίευσε την έγκριση της πώλησης συνολικά 3.000 βομβών GBU-39 προς τη Σαουδική Αραβία έναντι του ποσού των 290 εκ. δολαρίων.

Η Σαουδική Αραβία ολοκλήρωσε πρόσφατα την παραλαβή και των τελευταίων της F-15 SA τα οποία είχε παραγγείλει από την περασμένη δεκαετία και πλέον διαθέτει στο οπλοστάσιό της ένα μαχητικό αεροσκάφος που μπορεί να δεχτεί ένα πολύ μεγάλο φόρτο όπλων. Συγκεκριμένα, το F-15 SA μπορεί να λάβει στην άτρακτό του, χωρίς τους φορείς των πτερύγων, 20 βόμβες GBU-39. Ο όγκος πυρός μίας τέτοιας διαμόρφωσης είναι πολύ μεγάλος και καθοριστικός θα λέγαμε καθώς με μία έξοδο δεκάδων μαχητικών του τύπου, ειδικά τις πρώτες ώρες μίας σύγκρουσης, μπορούν να βομβαρδιστούν δεκάδες στόχοι του αντιπάλου με τα κατευθυνόμενα αυτά βλήματα και ειδικά στόχων που προστατεύονται από μόνιμα έργα.

Οι GBU-39 είναι κατευθυνόμενες βόμβες οι οποίες μπορούν να αναρτηθούν σε μεγάλους σχετικά αριθμούς, ανάλογα το αεροσκάφος και τους φορείς που φέρει, όντας ένα αξιόπιστο όπλο στη φαρέτρα των αεροποριών που χρησιμοποιούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη κυρίως εκ των Η.Π.Α. .Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες χτίζουν ένα αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο τόσο για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη, όσο και με το βλέμμα στην ιρανική απειλή η οποία απλώνεται σταθερά στη Μέση Ανατολή με κύριο πλέον πεδίο δράσης το Ιράκ.

Στο κόστος των 290 εκ. δολαρίων εκτός των 3000 βομβών GBU-39 SDB Ι, περιλαμβάνονται τα κιβώτιά τους, η υποστήριξη και ο ανάλογος υποστηρικτικός εξοπλισμός καθώς επίσης και τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τις Η.Π.Α. μία εκ των νεότερων παραλλαγών των συγκεκριμένων βομβών για τα F-16 της.