Αγορά αεροσκαφών E-2D Hawkeye από τη Γαλλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Γαλλία θα προχωρήσει στην αγορά των εξελιγμένων αεροσκαφών Έγκαιρης Προειδοποίησης E-2D Hawkeye AEW&C , όπως ανακοίνωσε το Γαλλικό Υπουργείο Αμύνης.

Συνολικά η Γαλλία θα αγοράσει 3 αεροσκάφη του τύπου από τη Norhtrop Grumman η οποία κατασκευάζει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και θα αντικαταστήσει τα ήδη εν υπηρεσία E-2C τα οποία υπηρετούν στο Γαλλικό Ναυτικό με έδρα το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

Τα νέα γαλλικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης που χρησιμοποιούνται για την προστασία της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου, θα φέρουν όλες τις βελτιώσεις που έχει κάνει η Northrop Grumman  στα αεροσκάφη οι οποίες περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο ισχυρό radar AESA ( ΑΝ/APY-9 – ένα ιδιαίτερα ισχυρό ραντάρ ικανό να αποκαλύψει στόχος αρκετά μικρού μεγέθους και ίχνους), το πιλοτήριο και τα datalinks  που χρησιμοποιεί το αεροσκάφος για τη μεταφορά δεδομένα προς τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Ένα επιπλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό που προστέθηκε στα αεροσκάφη αυτά στην τελευταία έκδοσή του είναι και η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων, κρίσιμος παράγοντας για τις αποστολές του Γαλλικού Ναυτικού.

Με την αγορά των Ε-2D AEW&C, η Γαλλία γίνεται η δεύτερη χώρα, μετά την Ιαπωνία, που θα αγοράσει και θα εντάξει στο δυναμικό της τη συγκεκριμένη έκδοση των αξιόπιστων αυτών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης. Η μόνη διαφορά με τα Ιαπωνικά αντίστοιχα αεροσκάφη είναι ότι οι Ιάπωνες τα επιχειρούν από σταθερές ηπειρωτικές βάσεις ενώ οι Γάλλοι θα τα τοποθετήσουν στο αεροπλανοφόρο τους. Τα αεροσκάφη αναμένεται να αρχίσουν να υπηρετούν στο Γαλλικό Ναυτικό το 2030.