• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αγωγή κατά του State Department ίσως εμποδίσει την αγορά των F-35 από τα Η.Α.Ε.

Αγωγή κατά του State Department ίσως εμποδίσει την αγορά των F-35 από τα Η.Α.Ε.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ εργάστηκε αρκετά για την προώθηση της συμφωνίας για την αγορά F-35 και Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων MQ-9 από τα Η.Α.Ε. , πράγμα που εγκρίθηκε τελικά και από το Κογκρέσο, ένα σχετικά νέο think tank  κατέθεσε αγωγή κατά του State Department επ αυτού.

Το νέο αυτό, 2 ετών, think tank με την ονομασία New York Center for Foreign Policy Affairs, κατέθεσε αγωγή, σύμφωνα με το defensenews κατά του State Department έτσι ώστε να επιτύχει τον εμποδισμό της προμήθειας του εξελιγμένου αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στη χώρα του Κόλπου. Είδαμε ότι μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Η.Α.Ε. και Ισραήλ, τα Η.Α.Ε. άμεσα προχώρησαν τις διαδικασίες που απαιτούνται για να ζητήσουν από τις Η.Π.Α. την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και Μ.Ε.Α. MQ-9 για την Αεροπορία τους. Αυτές απέδωσαν άμεσα αφού φαίνεται ότι το Ισραήλ δεν είχε αντιρρήσεις για την παροχή των εξελιγμένων μαχητικών στα Η.Α.Ε. μαζί με πλήθος όπλων καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε το ζήτημα άμεσα.

Παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν από μέρος του Κογκρέσου και της αντιπολίτευσης, η αποδέσμευση των όπλων εγκρίθηκε και η DSCA δημοσίευσε τις αποδεσμεύσεις των όπλων αυτών προς τα Η.Α.Ε.. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν ακόμα δυσαρεστημένοι στις Η.Π.Α. με αυτή την απόφαση και το think tank αυτό με την αγωγή αυτή προσπαθεί να επιτύχει ότι δεν πέτυχαν άλλοι εντός Κογκρέσου. Το πιθανότερο είναι ότι η προσφυγή αυτή θα αποτύχει αν και σε περίπτωση επιτυχίας της θα άνοιγε ένα νέο δρόμο προς τρίτα μέρη στο να παρεμποδίζουν τις αποδεσμεύσεις όπλων παρακάμπτοντας εμμέσως το Κογκρέσο και πιέζοντας την κυβέρνηση. Γίνεται κατανοητό λοιπόν το ότι μία απόφαση δικαστηρίου υπέρ του αιτήματος του think tank θα άνοιγε περίεργα μονοπάτια για τις Η.Π.Α. και την προώθηση του στρατιωτικού υλικού της.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο συμφέρον να προμηθευτούν τα Η.Α.Ε. τα μαχητικά F-35 καθώς τα Η.Α.Ε. που είναι πλέον επίσημα στρατιωτικός σύμμαχος, μπορεί να εξυπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τα κατάλληλα ανταλλάγματα φυσικά.