Αφγανιστάν: «Θάνατος στους Ευρωπαίους! Θάνατος στους Δυτικούς! Ζήτω το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν!»

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τιμά σήμερα, ημέρα που έχει κηρυχθεί αργία, τη δεύτερη επέτειο από την κατάληψη του ελέγχου της χώρας με εορτασμούς και μια διακήρυξη που αναφέρεται υπερήφανα στην επιστροφή τους στην εξουσία.

«Η κατάκτηση της Καμπούλ απέδειξε για άλλη μία φορά ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το υπερήφανο αφγανικό έθνος και ότι σε κανέναν εισβολέα δεν θα επιτραπεί να απειλήσει την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές των Ταλιμπάν σήμερα το πρωί.

Οι ασπρόμαυρες σημαίες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, ονομασία που ξανάδωσαν στη χώρα οι νέοι ηγέτες της, κυμάτιζαν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας στην πρωτεύουσα, που κατελήφθη στις 15 Αυγούστου του 2022, όταν κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση και οι επικεφαλής της εξορίστηκαν.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμεναν ωστόσο ιδιαιτέρως ήσυχοι σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ταλιμπάν άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το πρώην κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Ορισμένοι τραβούσαν selfies, ενώ ακούγονταν θρησκευτικοί ύμνοι.

«Σήμερα είναι ημέρα χαράς»: είναι «η ημερομηνία του τέλους της κατοχής της χώρας μας», δήλωσε στο AFP ο Μορτάζα Χαΐρι, 21 ετών, φοιτητής ιατρικής. Σπουδές που είναι αδύνατον να ακολουθήσουν τα κορίτσια, που δεν μπορούν πλέον να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια.

Κατά τα δύο χρόνια που ακολούθησαν την επιστροφή τους στην εξουσία, οι αρχές των Ταλιμπάν επέβαλαν την δική τους ερμηνεία του ισλαμικού νόμου στη χώρα, με τις γυναίκες να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά από διατάγματα τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «απαρτχάιντ των φύλων».

Η στρατιωτική παρέλαση που είχε προγραμματιστεί στην Κανταχάρ, όπου γεννήθηκε το κίνημα των Ταλιμπάν και από όπου κυβερνά ο ανώτατος ηγέτης Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα, τελικά ματαιώθηκε.

Αυτοκινητοπομπές των Ταλιμπάν αναμένεται να παρελάσουν στους δρόμους της Χεράτ (δυτικά) και στην Καμπούλ. Το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει εκδήλωση σε σχολείο σε συνοικία της πόλης όπου κάποτε συγκεντρώνονταν διπλωμάτες, οι οποίοι πλέον είναι λίγοι καθώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα από καμιά άλλη χώρα.

«Θάνατος στους Ευρωπαίους! Θάνατος στους Δυτικούς! Ζήτω το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν! Θάνατος στους Αμερικανούς!», φώναζαν το πρωί υποστηρικτές των Ταλιμπάν στην Χεράτ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί