Το μυστήριo με γιγάντια φέρετρα 2.300 ετών σε σπηλιές – Το DNA “μίλησε”

Μερικές από τις πιο περίεργες και σχεδόν απίστευτες ταφικές πρακτικές της γης έχουν βρεθεί μέσα σε σπηλιές, όπου τα φέρετρα είναι τοποθετημένα σε ξύλινες κατασκευές, μεγάλου μήκους.

Η όλη πρακτική χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, αλλά οι έρευνες με την εξέταση DNA έδωσαν περισσότερες απαντήσεις.

Η βορειοδυτική ορεινή περιοχή Pang Mapha της Ταϊλάνδης είναι διάσπαρτη με δεκάδες τέτοιες σπηλιές. Εκεί μέσα έχουν εντοπιστεί μερικές από τις πιο παράξενες προϊστορικές ανθρώπινες ταφές. Η περιοχή είναι ένας ιστορικός θησαυρός, γνωστός για την μοναδική, συγκεκριμένη ταφική πρακτική, που έχει χρονολογηθεί από την Εποχή του Σιδήρου. Οι αρχαιολόγοι την έχουν ονομάσει ταφή του Log Coffin.

Πάνω από 40 σπήλαια και βραχώδη καταφύγια στην επαρχία Mae Hong Son περιέχουν ξύλινα φέρετρα τα οποί βρίσκονται πάνω σε πασσάλους.

Το DNA λύνει τα μυστήρια
Είναι περίπου 40 χώροι ταφής, ενός μυστηριώδους πολιτισμού της Εποχής του Σιδήρου που κατοικούσε στην επαρχία Mae Hong Son στη βόρεια Ταϊλάνδη μεταξύ 2.300 και 1.000 ετών πριν. Οι νεκροί θάβονται σε μεγάλου μήκους ξύλινα φέρετρα, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν τοποθετημένα σε πασσάλους ή ξυλοκατασκευές, σαν ξυλοπόδαρα, μέσα στις σπηλιές. Τα φέρετρα είχαν σκαλιστεί με περίπλοκα σχέδια και ήταν κατασκευασμένα από ολόκληρα δέντρα τικ. Δηλαδή, χρησιμοποιούσαν ένα ολόκληρο δέντρο για ένα φέρετρο.

Μια νέα μελέτη διερευνά τα γενετικά προφίλ και τις δομές των κοινοτήτων αυτών των αρχαίων κοινωνιών, αποκαλύπτοντας ένα πολύπλοκο γενετικό τοπίο και ουσιαστικές συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων πoυ κατοικούσαν σε διαφορετικές κοιλάδες της περιοχής.

Για την κατανόηση του γενετικού προφίλ των κοινοτήτων που συνδέονται με την συγκεκριμένη ταφική πρακτική, (το Log Coffin) και τη σύνδεση των ατόμων που θάφτηκαν σε διαφορετικές σπηλιές, μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία και την Ταϊλάνδη ανέλυσε το DNA 33 αρχαίων ατόμων που βρέθηκαν θαμμένοι σε πέντε τοποθεσίες. Η ομάδα ανακάλυψε λοιπόν ένα πολύπλοκο μοτίβο βιολογικής συγγένειας μέσα σε αυτές τις πρώιμες κοινότητες.

Ο χρόνος και το κλίμα εχθροί του DNA
Οι ταφικές παραδόσεις του πολιτισμού Log Coffin φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική συγγένεια. Η μελέτη ανακάλυψε στενούς γενετικά συγγενείς θαμμένους στα ίδια συστήματα σπηλαίων, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι οικογενειακοί δεσμοί ήταν ένας παράγοντας που επηρέαζε την επιλογή του τόπου ταφής. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί την πρώτη ανάλυση σε επίπεδο κοινότητας στην αρχαιολογία της Νοτιοανατολικής Ασίας, παρέχοντας νέες πληροφορίες για την κοινωνική δομή αυτών των αρχαίων κοινοτήτων.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες διατήρησης του DNA σε τροπικές περιοχές, οι ερευνητές εντόπισαν με επιτυχία δύο διαφορετικές αγροτικές καταγωγές ανθρώπων που σχετίζονται με το Log Coffin.

Η μία ομάδα είχε γενετικούς δεσμούς με την κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ, ενώ η άλλη συνδεόταν με την κοιλάδα του Κίτρινου ποταμού στην Κίνα. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πολιτισμικές διαφορές εντός των κοινοτήτων και υποδηλώνουν διακριτές σφαίρες επιρροής και μεταναστευτικές διαδρομές κατά τη νεολιθική περίοδο.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί