Τα επτά βήματα για να εξοικονομήσεις χρήματα στο τέλος του μήνα

Τι είναι ο χρυσός κανόνας του «50-30-20»

Όσο τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν και το «καλάθι του νοικοκυριού» δέχεται αναπροσαρμογές, πρέπει αναγκαστικά να βρούμε κι άλλους τρόπους για να κάνουμε οικονομία.

Ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου είναι ο χρυσός κανόνας «50-30-20», σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Υπόσχεται να σε βοηθήσει να διαχειριστείς διαφορετικά το μπάτζετ σου, αποταμιεύοντας (περισσότερα) χρήματα. Με βάση τον κανόνα, το 50% του εισοδήματός σου θα πρέπει να διατίθεται στα βασικά έξοδα, όπως στέγαση, διατροφή, αποπλήρωση λογαριασμών.

Υπάρχουν μερικές ακόμη έξυπνες λύσεις πέρα από τον κανόνα, για να τα βγάλεις πέρα με τη διαχείριση του μισθού σου:

1. Μπορεί να είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα αλλά τώρα είναι η στιγμή να προσπαθήσεις να μην παίρνεις καφέ απ’ έξω. Οι περισσότεροι λέμε πως δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας χωρίς κάποιες δόσεις καφεΐνης στον οργανισμό μας, και είτε πρόκειται για μύθο είτε για πραγματικότητα, μπορούμε να μην μας τον στερήσουμε αφού μπορούμε να τον φτιάχνουμε μόνοι μας.

2. Ξεκίνα να παίρνεις στη δουλειά, φαγητό από το σπίτι. Βέβαια, ο φούρνος καταναλώνει πολλή ενέργεια αλλά μπορείς να ετοιμάζεις πρόχειρα γεύματα που θα είναι πολύ πιο υγιεινά και ανέξοδα σε σχέση με το delivery.

3. Μην ξεχνάς να σβήνεις τα φώτα και τη θέρμανση. Αυτές οι σπατάλες μπορεί να σου στοιχίσουν στο τέλος του μήνα, αρκετά χρήματα. Είναι σημαντικό μάλιστα, να αποκτήσεις τη συνήθεια να σβήνεις τα φώτα κάθε φορά που πας από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

4. Φτιάξε μια λίστα πριν πας στο σούπερ μάρκετ. Αν βάζεις σε μια σειρά τις ανάγκες σου και προγραμματίζεις τα γεύματά σου, γνωρίζοντας τι πρέπει να αγοράσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό, παίρνοντας πράγματα που σου είναι άχρηστα.

5. Αγόραζε περισσότερο στις εκπτώσεις. Εκμεταλλεύσου την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνεις τις αγορές σου. Ίσως να μη βρεις όλα όσα ζητάς, αλλά θα έχεις κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια.

6. Μην πετάς το περίσσευμα από φαγητά. Οι μεγαλύτεροι σεφ στον κόσμο αξιοποιούν με ευρηματικότητα τα leftovers, φτιάχνοντας γευστικά αριστουργήματα. Για παράδειγμα, με τα μελομακάρονα, που θα περισσέψουν (αν περισσέψουν) από τα φετινά Χριστούγεννα, δοκίμασε να φτιάξεις ένα νόστιμο κέικ.

7. Πούλα ό,τι δεν χρειάζεσαι πια. Οι πιθανότητες να βρεις αγοραστές για όσα δεν θες πια στο σπίτι σου είναι μεγάλες καθώς υπάρχουν αμέτρητα sites, στα οποία ο κόσμος ψάχνει ότι μπορείς να φανταστείς.

(news. gr / photo: pexels)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί