Συντάξεις – Επιταγή ακρίβειας: Μπαράζ πληρωμών πριν τα Χριστούγεννα – Πότε πιστώνονται στην τράπεζα

Μπαράζ πληρωμών έρχεται πριν από τα Χριστούγεννα για πάνω από 3 εκατ. συνταξιούχους και δικαιούχους της επιταγής ακρίβειας.

Στο ταμείο πάνε λίγο πριν τις γιορτές 2,5 εκατ. συνταξιούχοι για τις συντάξεις Ιανουαρίου, ενώ 222.000 εξ αυτών θα λάβουν αυξημένα ποσά λόγω της 4ης δόσης των αυξήσεων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης βάσει των προβλέψεων του νόμου Βρούτση. Πρόωρες πληρωμές θα έχουν και τα ευάλωτα νοικοκυριά που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΑ. 

Επιταγή ακρίβειας: 20/12

Η σκυταλοδρομία των πληρωμών ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου με την πληρωμή της επιταγής ακρίβειας σε : 

 1. Συνταξιούχους με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έως 800 ευρώ το μήνα). Ειδικότερα, συνταξιούχος που έχει εισοδήματα μόνο από συντάξεις και λαμβάνει κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ θα είναι δικαιούχος της εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ. Επίσης συνταξιούχος που έχει κι άλλα εισοδήματα (π.χ. ενοίκια), εφόσον δεν υπερβαίνει ως ετήσιο εισόδημα τα 9.600 ευρώ, τότε θα λάβει την επιδότηση. Ζευγάρια συνταξιούχων θα λάβουν διπλό επίδομα (500 ευρώ) εφόσον έχουν άθροισμα συντάξεων και λοιπών επιδομάτων έως 1.400 ευρώ το μήνα. 
 2. Δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ. Ειδικότερα, την προσαύξηση των 250 ευρώ θα την λάβουν τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας Δεκεμβρίου. 
 3. Δικαιούχοι της σύνταξης και του επιδόματος μηνός Δεκεμβρίου ανασφάλιστων υπερηλίκων που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ. 

​​

Γι αυτές τις 3 κατηγορίες το ποσό της ενίσχυσης είναι οριζόντιο στα 250 ευρώ. 

Στους δικαιούχους της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης ανήκουν και άλλες δυο κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών που όμως δεν θα ενισχυθούν απαραίτητα με 250 ευρώ, αλλά με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, ανάλογα με τα τακτικά επιδόματα που εισπράττουν από τον ΟΠΕΚΑ:

 1. Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έχουν εγκριτική απόφαση χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης έως τις 20 Νοεμβρίου, θα λάβουν στην πληρωμή Δεκεμβρίου διπλό ποσό επιδόματος.
 2. Δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση, αρκεί να έχουν υποβάλλει εγκαίρως την αίτηση Α21 και να είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού για το πέμπτο δίμηνο του  2022. 

Έτσι οι 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Συντάξεις Ιανουαρίου: 21-23/12

 • Την Tετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
 • Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
 • Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Η κρυφή αύξηση 

 • 222.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που ήταν δηλαδή ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2026 (πριν τον νόμο Κατρούγκαλου), θα δουν με τις συντάξεις Ιανουαρίου που θα πιστωθούν από τις 21 έως τις 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, την πρώτη αύξηση στη σύνταξη τους για το 2023.
 • Πρόκειται για την 4η από τις 5 ετήσιες δόσεις της αύξησης που δικαιούνται στο πλαίσιο του νόμου Βρούτση. Η 5η και τελευταία δόση της αύξησης θα έρθει το 2024.  
 • Η αύξηση αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2020.
 • Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου τις αυξήσεις 7,8% που δικαιούνται βάσει της γενικής αύξησης των συντάξεων από 1/1/2023 συν τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. 

Μποναμάς 500€

 • 10.000 – 15.000 συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους (δύσκολες περιπτώσεις κλπ) είναι πολύ πιθανό να δουν στα τέλη Δεκέμβρη με τις συντάξεις Ιανουαρίου μια σημαντική αύξηση των συντάξεων τους.
 • Πρόκειται για τις ειδικές εκείνες περιπτώσεις, που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αναδρομική αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτε διότι δεν είχε ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100.000 είναι οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και εκτιμάται πως για 50.000 εξ αυτών οι δύσκολες διαδικασίες του επανυπολογισμού είναι δυνατό να ολοκληρωθούν πριν εκπνεύσει το 2022.
 • Δεν είναι όμως όλοι δικαιούχοι της αύξησης του νόμου Βρούτση.
 • Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν πως αύξηση της ανταποδοτικής, λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης δικαιούνται περίπου 10.000 – 15.000 σε αυτή τη φάση και συνολικά 20.000 – 30.000.
 • Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι συνταξιούχοι της εν λόγω κατηγορίας θα λάβουν «κρυφό μποναμά» της τάξης των 500 ευρώ, καθώς έχουν συγκεντρωθεί οφειλόμενα 35 μηνών (η αύξηση της σύνταξης μετράει από τον Μάρτιο του 2020).
 • Δυστυχώς η εν λόγω αύξηση δεν θα διατηρηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αφορά κυρίως στα αναδρομικά που έχουν μαζευτεί. Ωστόσο η σύνταξη θα έχει μια αύξηση (π.χ. 15 ευρώ) η οποία θα διατηρηθεί δια βίου και θα ενισχυθεί από την γενική αύξηση του Ιανουαρίου.

Ημερησία/eurokinisi

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί