Συνάντηση ΚΟΡΥΦΗΣ στην Κίνα: «Η εποχή της εμπλοκής των ΗΠΑ έχει τελειώσει»! (video)

Το Πεκίνο με την Μόσχα αντικαθιστούν τις γεωπολιτικά χρεοκοπημένες ΗΠΑ...

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Πεκίνο για την πρώτη επίσημη συνάντηση των κορυφαίων διπλωματών τους εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, αφού η Κίνα μεσολάβησε σε μια συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο σημαντικών αυτών κρατών!!!

Μετά από χρόνια εχθρότητας που τροφοδότησαν συγκρούσεις σε όλη την Μέση Ανατολή, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να τερματίσουν το διπλωματικό τους ρήγμα και να ανοίξουν ξανά τις διπλωματικές αποστολές σε μια σημαντική συμφωνία που διευκόλυνε η Κίνα τον περασμένο μήνα, σχολιάζει το Reuters.

Σε σύντομο βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud και ο Ιρανός ομόλογός του, Hossein Amirabdollahian, χαιρέτισαν ο ένας τον άλλον πριν καθίσουν δίπλα-δίπλα.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, οι κυρίαρχες σουνιτικές και σιιτικές δυνάμεις του Κόλπου αντίστοιχα, δήλωσαν σε κοινή δήλωση ότι θα ξεκινήσουν διευθετήσεις για το άνοιγμα εκ νέου πρεσβειών και προξενείων εντός της δίμηνης περιόδου που ορίζεται στην συμφωνία.

Το πιο σημαντικό και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο πνέουν πλέον οι γεωπολιτικοί άνεμοι είναι το  η δήλωση Ιρανού αξιωματούχου

«Η εποχή της εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την περιοχή έχει τελειώσει… Οι περιφερειακές χώρες είναι σε θέση να διατηρήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς την παρέμβαση της Ουάσιγκτον».

Σχετικά με το ζήτημα της Κίνας, του ισχυρού αντιπάλου των ΗΠΑ, που πρωτοστατεί στη διαμεσολάβηση της ειρήνης, η σαουδαραβική  εφημερίδα Asharq al-Awasat  επικαλέστηκε μια πηγή στο Ριάντ για να πει ότι η επιλογή της Κίνας ως χώρας διεξαγωγής της συνάντησης «ήρθε ως επέκταση των θετικού ρόλου του Πεκίνου στην επίτευξη της συμφωνίας και στην διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί