Όσοι διαθέτουν διπλή υπηκοότητα και απέκτησαν τη σουηδική υπηκοότητα δίνοντας ψευδείς πληροφορίες, με δωροδοκία ή απειλές, καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα όπως κατασκοπεία ή προδοσία μπορεί να δουν να αφαιρούνται τα σουηδικά διαβατήριά τους εφόσον εγκριθεί ο νόμος.
«Το πλαίσιο είναι πως η Σουηδία αντιμετωπίζει τρεις παράλληλες και πολύ σοβαρές απειλές στην εσωτερική μας ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρέμερ σε συνέντευξη Τύπου. «Τον βίαιο εξτρεμισμό, φορείς που ενεργούν με εχθρικό τρόπο απέναντι στη Σουηδία, καθώς και το συστημικό και οργανωμένο έγκλημα».
Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας και οι υποστηρικτές της, το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, κέρδισαν τις εκλογές του 2022 με την υπόσχεση να συνεχίσουν τη μείωση της μετανάστευσης και το έγκλημα των συμμοριών, που λένε πως συνδέονται. Η Στοκχόλμη χορήγησε τον πιο χαμηλό αριθμό στα χρονικά αδειών παραμονής σε αιτούντες άσυλο και στους συγγενείς τους το 2024.
Οι προτάσεις για ανάκληση της υπηκοότητας κατατέθηκαν από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή. Για να αλλάξει το Σύνταγμα, οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία, στη συνέχεια να ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές και μια δεύτερη ψηφοφορία στο Ρίκσνταγκ.
Τα κόμματα που συμμετέχουν στη δεξιά κυβέρνηση και οι υποστηρικτές τους ήθελαν να πάνε πιο πέρα ώστε να μπορούν να ανακαλούν την υπηκοότητα από μέλη συμμοριών με διπλή υπηκοότητα, όμως η πρόταση αυτή δεν πέρασε στην πρόταση της επιτροπής.
Περίπου το 20% των 10,5 εκατομμυρίων πολιτών της Σουηδίας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση πρότεινε ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου ένας μετανάστης που ζει στη Σουηδία να μπορεί να αιτηθεί υπηκοότητα, να αυξηθεί σε οκτώ από πέντε χρόνια.
Η επιτροπή συνέστησε επίσης να εγγραφεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photο: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η «δεύτερη ευκαιρία» του Τραμπ στον Μητσοτάκη για τον «νέο ΟΗΕ» που στήνει
- Super Bowl: Aπόψε το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς! Σόου και συναυλίες, vid
- Ο Ζελένσκι επιβάλλει… κυρώσεις σε ξένους κατασκευαστές που βοηθούν τη Ρωσία
- Viral το ΒΙΝΤΕΟ με τον Όρμπαν να σηκώνει… βαράκια με το κουστούμι
- Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης – Καταδίωξη και σύλληψη 17χρονου οδηγού δικύκλου
- Η νεολαία “πέταξε” με μαχητικά F-16 – Συστήματα εικονικής πραγματικότητας VR στην Πάτρα – ΦΩΤΟ
- Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων Β’ Εξεταστικής Περιόδου 2025
- Κεραμέως: «Ψηφίζεται το ν/σ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις μισθών»
- Η Κρίστεν Στιούαρτ λέει ότι ακόμα την «στοιχειώνει» η πριγκίπισσα Νταϊάνα
- Οικισμούς στο Χάρκοβο και το Σούμι λένε πως κατέλαβαν οι Ρώσοι









