Γεγονότα
250: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών στη Ρώμη.
1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τους συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες.
1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 447 της κυβέρνησης Μεταξά, επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.
1961: Ο Τζον Κένεντι ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ, ο νεώτερος στην ιστορία της χώρας. Ο εναρκτήριος λόγος του σηματοδοτείται από τη διάσημη φράση: «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για εσάς – ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».
1969: Ο Ρίτσαρντ Νίξον ορκίζεται ως ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1981: Είκοσι λεπτά μετά την ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρήγκαν, το Ιράν απελευθερώνει 52 Αμερικανούς ομήρους.
1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής.
2001: Ο Τζωρτζ Ο. Μπους δίνει τον Προεδρικό όρκο ενώπιον του Δικαστή Ρένκουιστ κατά τη τελετή ανάληψης καθηκόντων του.
2005: Υπερψηφίζεται επί των άρθρων στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο ν/σ, μεταξύ των οποίων η ένταξη των ιδρυμάτων Τύπου στο ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου και τον περιορισμό 10% στη συμμετοχή αμοιβαίων κεφαλαίων σε ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.
2009: Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται ο 44ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.
2010: Αρχίζει ενώπιον του ΜΟΔ Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.
2018: Τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους σε ξενοδοχείο της Καμπούλ, Αφγανιστάν.
2025: Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται στη θέση του 47ου προέδρου της Αμερικής.
Γεννήσεις
1775: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. (Θαν. 10/6/1836)
1906: Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας εφοπλιστής
1920: Φεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης. («Ντόλτσε Βίτα», «Οκτώμισι») (Θαν. 31/10/1993)
1946: Ντέιβιντ Λιντς, Αμερικανός σκηνοθέτης. («Malholland Drive») (Θαν. 16/1/2025)
1948: Παναγιώτης Ψωμιάδης, Έλληνας πολιτικός
1966: Μανώλης Καραντίνης, Έλληνας μουσικός
Θάνατοι
842: Θεόφιλος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 813)
2013: Παύλος Μάτεσις, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. (Γεν. 12/1/1933)
2014: Κλάουντιο Αμπάντο, Ιταλός διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 26/6/1933)
2024: Χάρης Κωστόπουλος, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και μπουζουκτσής
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Όταν οι κομπλεξικοί γονείς καταστρέφουν τα παιδιά τους: Δημόσια πυρά του Μπρούκλιν Μπέκαμ
- Κίεβο: Βομβαρδισμοί αφήνουν χιλιάδες πολυκατοικίες χωρίς θέρμανσης εν μέσω ψύχους
- Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ βάζει «φωτιά» στην γεωπολιτική – Προσκλήθηκαν Ελλάδα και Τουρκία
- Σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Λακωνίας
- Βουλγαρία: Από το πλαίσιο στην εφαρμογή, πώς η χώρα εφαρμόζει τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες
- Α. Διαμαντοπούλου για λιμάνια: Ζητά νέο θεσμικό πλαίσιο, με συνδυασμό δημοσίου, ιδιωτών και τοπικής αυτοδιοίκησης
- Μοσχοβίτες βοηθούν… ρομπότ να ξεκολλήσει από τα χιόνια, vid
- Ο Τραμπ σε χαλαρές στιγμές με την Ιβάνκα και την εγγονή του Κάι στη Φλόριντα, vid
- Με… διαδηλώσεις περιμένουν τον Τραμπ στο Davos: «Δεν είναι ευπρόσδεκτος»
- Τι λένε πως ανακάλυψαν οι Κινέζοι σχετικά με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα









