Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για Βάπτιση;

Αλήθεια, υπάρχει «ιδανική» ηλικία για να βαφτίσουμε το μικρό μας;

Είναι σημαντικό να επιλεχτεί προσεχτικά από τους γονείς, η κατάλληλη χρονική στιγμή που θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη διαδικασία. Η επιλογή αυτή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που αφορούν τόσο στο νήπιο όσο και στους γονείς, ακόμη και στους νονούς.

Ο κυριότερος λόγος που η επιλογή της ημερομηνίας είναι υψίστης σημασίας, είναι πως κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου το παιδάκι υπόκειται σε μια όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία, διότι: 1).Βρίσκεται για πρώτη φορά ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων 2) χάνει την αγκαλιά της μητέρας του από έναν άγνωστο, ντυμένο στα μαύρα ο οποίος το βυθίζει μέσα στο νερό (ενίοτε με άγαρμπο τρόπο).

Αυτό είναι ένα βίωμα που παρόλο δεν θα το θυμάται αργότερα, καταγράφεται με λεπτομέρεια στην μνήμη του εγκεφάλου του. Έτσι, η επιθετικότητα ή η φοβία που μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της βάπτισης είναι δυνατόν να αποτελέσει μελλοντικά κακή επιρροή για την ψυχολογία του (με υποσυνείδητο τρόπο).

Σε ποια ηλικία λοιπόν πρέπει να βαπτίζεται ένα παιδάκι; Η αλήθεια είναι πως κάθε ηλικία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Συγκεκριμένα μέχρι τους 6 μήνες, το νήπιο δεν καταλαβαίνει και πολλά. Οπότε δεν έχει απαιτήσεις και λογικό είναι να μην κουράσει ιδιαίτερα τους νονούς και τους γονείς κατά τη διάρκεια της Βάπτισης του. Το μειονέκτημα είναι όμως πως η υγεία του κινδυνεύει διότι το μωρό, είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε ιώσεις, κρυολογήματα και σε διάφορες αρρώστιες. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμα δεν έχει αναπτύξει ο οργανισμός του τις κατάλληλες άμυνες για να αντεπεξέλθει τις “επιθέσεις” από το περιβάλλον.

Αν και “συνταγή” για την σωστή ηλικία βαπτίσματος δεν υπάρχει, οι ειδικοί λένε πως τα παιδάκια πρέπει να βαπτίζονται πάνω από την ηλικία των 6 μηνών, ούτως ώστε να καταλαβαίνουν κάποια βασικά πράγματα. Μετά τους 6 μήνες, το νήπιο αρχίζει και έχει πιο έντονη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον οπότε είναι και πιο δύσκολο να ακολουθεί αυτά που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Σε αυτή τη περίπτωση οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν μαζί του την Εκκλησία για 2-3 φορές, να βρεθούν με τον παπά που θα το βαπτίσει το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα θα εναρμονιστεί πιο εύκολα με το συγκεκριμένο περιβάλλον. Εννοείται πως πρέπει ήδη να έχει βρεθεί αρκετές φορές με τη νονά η τον νονό, για να οικειοποιηθεί την παρουσία και την αγκαλιά της/του.

Σίγουρα, όχι. Κάθε ηλικία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Το θέμα είναι να τα ζυγίσουμε και να επιλέξουμε τη χρονική στιγμή που θεωρούμε πιο κατάλληλη τόσο για εμάς, όσο και για το μωρό μας.

Μέχρι 6 μηνών: Είναι ένα τόσο δα μωράκι. Αυτό σημαίνει πως ούτε τους νονούς θα κουράσει τόσο μικρό που είναι, ούτε τη μαμά και τον μπαμπά. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να κουράσει τους πάντες με το κλάμα του… Βέβαια, το «νεαρό της ηλικίας» του το κάνει ευαίσθητο σε κρυολογήματα και ιώσεις κάτι το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και γρήγοροι στους χρόνους γδυσίματος-ντυσίματος.

Από 6 έως 12 μηνών: Μαζί με την ηλικία, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν και… οι αντιδράσεις του μικρού μας, το οποίο θα απορεί γιατί το έχουμε παραδώσει στο νονό και δεν κάνουμε βήμα για να το πάρουμε και πάλι στην αγκαλιά μας. Προκειμένου να νιώσει πιο άνετα μαζί του, καλό θα ήταν να έχουμε φροντίσει να αναπτύξουν στενές σχέσεις το διάστημα πριν από το Μυστήριο.

Από 1 έως 2 ετών: Δύσκολο να κουμαντάρει κανείς ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία και ακόμα πιο δύσκολο να το πείσει να καθίσει στην αγκαλιά του πάνω από… πέντε λεπτά! Η μέση του νονού θα χρειαστεί σίγουρα φυσιοθεραπεία μετά το Μυστήριο…

Από 2 έως 3 ετών: Το καλό σε αυτή την ηλικία είναι ότι μπορούμε να προετοιμάσουμε το μικρό μας για όλα όσα πρόκειται να συμβούν, κάνοντάς το να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό, βέβαια, δεν μας εγγυάται την απολύτως επιτυχή –δηλαδή δίχως γκρίνιες– έκβαση του Μυστηρίου… 

Extra Tip: Μακάρι να γινόταν να ήμασταν σίγουροι ότι το μικρό μας θα χαίρει άκρας υγείας την ημέρα της βάφτισης. Δυστυχώς οι ιώσεις καραδοκούν και δεν επιλέγουν πότε θα χτυπήσουν. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το μικρό μας αδιαθετήσει, συμβουλευόμαστε κατευθείαν τον παιδίατρο. Αν μας πει ότι δεν υπάρχει λόγος να αναβάλουμε τη βάφτιση, ακολουθούμε το πρόγραμμά μας, απλά παρακαλούμε τον παππά να μην «τραβήξει πολύ» η όλη διαδικασία. Αφού ολοκληρωθεί το Μυστήριο, τακτοποιούμε το μικρό μας στο καροτσάκι ή την καλαθούνα του και το αφήνουμε να παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί