Ο πρόεδρος της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, βρέθηκε εκτός της τράπεζας, πληρώνοντας κατά τα φαινόμενα τη μεγαλειώδη γκάφα που έκανε πριν από δύο εβδομάδες η οποία αποσταθεροποίησε τη μετοχή της Credit Suisse και οδήγησε τελικά στην αναγκαστική εξαγορά της από την UBS.
Η κατάρρευση της Credti Suisse προκάλεσε τεράστια ζημιά στη σαουδαραβική τράπεζα, η οποία είχε αγοράσει τον περασμένο Οκτώβριο – σε μία περίοδο που είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν μαζικά πελάτες από την ελβετική τράπεζα – το 9,9% των μετοχών της έναντι 1,46 δισ. ελβετικών φράγκων και έγινε έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.
Οταη η τραπεζική κρίση άρχισε να μαίνεται, μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, ο Al Khudairy ρωτήθηκε στις 15 Μαρτίου από το Bloomberg αν η τράπεζά του θα ήταν διατεθειμένη να συμβάλει με νέα κεφάλαια στην Credit Suisse, απαντώντας «ξακάθαρα όχι».. Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης θεωρείται ότι έδειξε άγνοια κινδύνου καθώς οι αγορές ήταν ήδη σε αναμμένα κάρβουνα.
H δήλωσή του ήταν το φυτίλι που ανατίναξε τη Credit Suisse, η μετοχή της οποίας κατρακύλησε 30% μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας την ελβετική κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει το ίδιο βράδυ την παροχή ρευστότητας 50 δισ. φράγκων για τη στήριξη της CS και στη συνέχεια, όταν ούτε αυτή ήταν αρκετή, να προωθήσει μαζί με την ελβετική κυβέρνηση την εξαγορά της από την UBS.
Παραίτηση για «προσωπικούς λόγους»
Στην ανακοίνωση της Saudi National Bank προς τις χρηματιστηριακές Αρχές της χώρας σήμερα το πρωί αναφερόταν ότι ο Al Khudairy παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους». Ωστόσο, οι «προσωπικοί λόγοι» συχνά υποκρύπτουν άλλους λόγους και η χρονική εγγύτητα της αντικατάστασης του Al Khudairy συνηγορούν στο ότι πλήρωσε «το μάρμαρο».
Βουτιά 26 δισ. στην κεφαλαιοποίηση της Saudi National Bank
Ο ίδιος προσπάθησε στη συνέχεια να τα μαζέψει κάπως, δηλώνοντας ότι η Credit Suisse δεν είχε ζητήσει μετά τον Οκτώβριο νέα κεφαλαιακή ένεση, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Και ήταν πολύ μεγάλη για τους Σαουδάραβες καθώς η αξία της επένδυσής τους συρρικνώθηκε δραματικά.
Αυτή η ζημιά ήρθε να προστεθεί στη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Saudi National Bank κατά 26 δισ. δολάρια μετά την είσοδό της στη Credit Suisse στις 27 Οκτωβρίου 2022.
Με πληροφορίες από imerisia. gr – Bloomberg – Reuters / scr)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- NYT: Οι αμερικανικές αρχές κατέστρεψαν μεγάλο απόθεμα αντισυλληπτικών
- Η Ρωσία κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Σμολένσκ
- Τραμπ για δολοφόνο του Κερκ: «Τον έχουμε υπό κράτηση, ελπίζω να καταδικαστεί σε θάνατο», vid
- Σοκ στη Γαλλία! Έσφαξαν ΑμΕΑ Χριστιανό σε ζωντανή μετάδοση – Παρέμβαση Λεπέν, video
- Νέα επίθεση Παλαιστίνιου με μαχαίρι στην Ιερουσαλήμ
- Πλεύρης: Καταργείται πλέον ο όρος «παράτυπη μετανάστευση»
- Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται σε «παύση»
- «Καμπανάκι» για τη λειψυδρία: Η μικρότερη έκταση της λίμνης του Μόρνου από το 2014
- Διεθνιστική σύσκεψη στο Μαξίμου: «Η Ελλάδα στην 1η γραμμή της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης»
- Συμβουλές από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για την αγορά σχολικών ειδών